Dagens PS

Panik efter el-tabbe – notan för missen saftig

el
El-tabben står den skyldiga aktören och kraftproducenter dyrt, det handlar om "miljontals miljoner", bedömer expert. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

Elmarknaden i Finland är turbulent på fredagen efter en jättemiss från en norsk marknadsaktör. Notan för fadäsen hamnar på “miljontals miljoner”, tror expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Något förenklat kan man säga att de sålt någonting som de inte hade och att köpare har köpt någonting som inte existerar”, säger Svenska Kraftnäts driftschef Pontus de Maré i ett pressmeddelande.

Den norska marknadsaktören uppges ha lagt ett bud om att sälja el i Finland som motsvarar fem kärnkraftsreaktorer.

Inga varningslampor blinkade

Inga varningssystem blinkade när den norska elleverantören Kinect Energy råkade erbjuda den finska elmarknaden nära 6 000 megawattimmar el per timme de kommande 24 timmarna, berättar TT på SvD.se.

Det felaktiga budet säter nu marknadspriserna på el, eftersom det upptäcktes för sent på torsdagen av elbörsen Nord Pool.

“Frågorna man ställer sig är för det första varför det inte fanns några varningssystem hos elhandlaren som lade budet, och för det andra varför det inte fanns något varningssystem på elbörsen så att de kontaktade bolaget. I så fall hade felet kunnat lindras”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, till TT.

Experten: El-missen kommer kosta miljontals miljoner

Det norska bolaget åker nu på en saftig nota men även kraftproducenter får ta en smäll ekonomiskt. Och det rör sig enligt Christian Holtz om “miljontals miljoner”.

ANNONS

Ellpriserna i Finland och övriga Norden faller på fredagen som en effekt av det som hänt, det är “stökigt” men “hanterbart”, enligt Svenska Kraftnät.

En annan effekt av det inträffade är att elproducenter i Norden, som skulle producerat om inte det felaktiga budet fanns, inte blev avropade i marknaden.

Läs mer: Regeringen säger ja: Nu byggs elledning till Finland Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS