Svenska bostadspriser är övervärderade och ”risken för en korrektion bedöms som störst” i Sverige, enligt Oxford Economics.

ANNONS

Bostadsrallyt i Sverige har inneburit att villapriserna ökat med 19,8 procent och bostadsrättspriserna med 19,8 procent.

Och det här är bara under de senaste tolv månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt varnar ansedda Oxford Economics för utvecklingen och menar att svenska bostadspriser är övervärderade.

”Bostadspriserna i utvecklade länder förefaller övervärderade med runt 10 procent, men med stora skillnader mellan olika länder. Sverige tillhör de länder där risken för en korrektion bedöms som störst”, skriver Oxford Economics i en analys, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt på bland annat Privata Affärer.

Sverige en av ”de mest riskfyllda marknaderna”

Prisrallyt på bostäder har varit historiskt långt och är ett av de största sedan 1900, totalt rör det sig om en prisuppgång på bostadsmarknaden med hela 43 procent sedan 1900, och den utmärker sig som den andra och tredje största av sju globala uppgångar sedan det årtalet, framgår det.

”Tittar man på olika länder visar riskindikatorer en blandad bild, de mest riskfyllda marknaderna verkar vara Nederländerna, Kanada, Sverige, Tyskland och Frankrike”, menar Oxford Economics och skriver att en ”avgörande fråga för de kommande åren kommer att vara hur realräntor utvecklas givet motsatt påverkan från demografi, sparande och utsikter för högre inflation”, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I juni märks ett trendbrott

Det bör tilläggas att ny statistik från Valueguard (21 juli 2021) visar att villapriserna går ned.

ANNONS
ANNONS

I juni gick prisindex för privatägda bostäder (HOX Sverige) ned 0,5 procent, och medan bostadsrättspriserna är stillastående i riket backar villapriserna med 0,8 procent.

Stockholm utmärker sig med det största pristappet på villor, minus 1,3 procent i juni, medan index för bostadsrätter sjönk med mer marginella 0,2 procent.

Läs även: Svensk bostadsmarknad oroar – gör ”ekonomin mycket sårbar” [Dagens PS]