Enligt Finansinspektionens bedömning har över 100.000 bolånekunder fått amorteringsfrihet, skriver Dagens Industri. Men antalet är lägre än förväntat.

ANNONS

När coronakrisen slog till beslutade Finansinpektionen (FI) att lätta på amorteringskraven på bolånen. I FI:s stabilitetsrapport har myndigheten räknat på hur många som under 17 mars och 22 maj beviljats amorteringsfrihet. Runt 111.000 bolånekunder har fått amorteringsfritt, vilket är lägre än förväntat. Antalet ansökningar har även avtagit mot slutet.

Osäkerheten kring utvecklingen av den ekonomiska krisen är fortsatt stor. Men stimulanser och stödpaket har minskat oron på finansmarknaden och mildrat de ekonomiska konsekvenserna.

FI skriver att det behövs marginaler, buffertar och motståndskraft för att förhindra störningar i det finansiella systemet.

ANNONS
ANNONS

– Krisen kan i värsta fall bli mycket djup och långvarig. Hur förloppet framöver kommer att se ut är svårt att bedöma, men de åtgärder som bland andra regeringen, Riksbanken och FI har vidtagit under första fasen har stabiliserat det finansiella systemet, säger Erik Thedéen, generaldirektör på FI:s hemsida.