Dagens PS

Nytt för trädgård – odla träd och sluta klipp gräset

trädgård
Ängs- och skogsbevuxen trädgård är nya trender för odlare. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Den senaste trenden för trädgård är att inte betrakta den så mycket som en trädgård utan som en äng. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den överväxta kyrkogården Highgate Park skulle eventuellt kunna stå modell för det senaste inom trädgårdsodling.Där trängs kaosartade vildvuxna rabatter med medeltida träd och spräcker viktorianska murar med anarkistiskt godtycke.

Lite så är det läge att tänka nu, enligt flera trendsättare. ”Den perfekta trädgården är ute”, skriver Göteborgs-Posten.

Så nu är det dags att ställa gräsklipparen, låta utvalt sly stanna där det är och locka fram insekterna.

Ängen är idealet i trädgården nu, och för att hjälpa en sådan på traven bör man först och främst låta bli att klippa av gräset på en bit av gräsmattan. Fjärilar, bin och andra insekter gillar också ängsblommor – gärna odlade härs och tvärs med varandra.

Trädgårdsidealet är ”mer mångfacetterat, mindre perfekt” så krattade trädgårdsgångar och strama rabatter kan få växa igen lite.

Trädgård med skog mer skyddad

För den som har plats är det också inne att odla med ett skogsparti som inramning.

Marika Delin är trädgårdsdesigner och har skrivit boken ”Min skogsträdgård: silande ljus och vandrande skugga”. Hennes tips är attblanda ett glest bestånd av höga träd med vintergröna växter.

ANNONS

”Jag har hassel och mer exotiska träd som japansk körsbär, japanska lönnar, korneller, olvon … Jag frossar i vackra träd. Vill du ha en mer skogslik trädgård, plantera träd. Helst flerstammiga”, säger Marika Delin till Göteborgs-Posten.

Andra tips från trädgårdsintresserade som flyr trädgårdarnas monokultur är att bryta gräsmattan med blommor i olika höjd.

I äldre gräsmattor finns ofta örter som växer fram själva: bellis, brunört, gullviva, förgätmigej, farmors glasögon och prästkragar är några exempel.

Anlägger man en äng känner sig fjärilar och bin välkomna och den är dessutom lättskött – det räcker med att slå den en gång varje år, konstaterar Marika Delin.

Läs också:

Hjälp trädgården på traven
Ny undersökning – så vill svenskarna bo

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS