Ibland är det inte konstgjord gödning eller bekämpningsmedel som gäller. Trädgården kan prunka med helt naturliga medel.

ANNONS

När Vi i villa listar sina bästa knep för att hjälpa trädgården hamnar mat och kryddor i centrum. Innan hemmabotanikern tar till storsläggan kan hen prova med naturliga medel, som äggskal och kanel. Här listar vi de bästa tipsen:

Äggskal

I äggskal finns det kalcium, och det kan både rabatten och komposten behöva. Särskilt rosor mår bra av kalciumgödning och då fungerar det fint att sprida ut krossade äggskal vid buskarna. Äggskalet kan också fungera som minimal kruka vid frösådd. Då får jorden extra kalk helt utan ansträngning.

Kaffesump

I sumpen finns det fosfor, kväve, kalium och mineraler, alla ämnen som behövs i rabatterna. Man kan sprida ut kaffesumpen på tidningspapper och torka den innan man fördelar den i trädgården till sina växter. Det är lagom att gödsla med sump upp till fyra gånger om året. Även i krukväxter inomhus kan du lägga sumpen.

Kanel

Om du har myror på uteplatsen eller verandan kan kanel vara en lösning, skriver Vi i villa. Myror tycker om sötsaker, till exempel från saftfläckar eller annat som familjen kan ha lämnat efter sig. Men de gillar inte doften av kanel. Därför kan man prova att strö ut malen kanel i trädgården eller inomhus. Även svartpeppar, ingefära, nejlika, chilipulver och kajennpeppar fungerar, enligt tidnignen Land.

Kryddnejlika och mynta

Om du har getingar på tomten och behöver bli av med dem kan du prova att utsätta dem för dofter som de inte gillar. Kryddnejlika i en delad citron som ställs ut i trädgården kan bli en repellant, liksom mynta i en skål med vatten. Om du blandar 1 msk pepparmyntsolja med en liter vatten i en sprayflaska har du ett eget medel mot getingar. Dessutom ogillar getingar doften av omalt kaffe, tipsar Vi i villa.

ANNONS
ANNONS

Bakpulver

Om dina hemodlade tomater smakar bittert eller surt kan det hjälpa att mylla ner lite bakpulver i jorden, skriver Vi i villa. Cirka 4 msk per planta är lagom.

Läs också:

Inredningstipsen som lyfter din uteplats i vår [Dagens PS]