Nya siffror från Kronofogden visar att fler barnfamiljer vräkts i år jämfört med förra året. Trots att hyresvärdar ska vara mer restriktiva med vräkningar under coronapandemin.

Under coronapandemin har det talats om att hyresvärdar varit mer restriktiva med avhysningar och vräkningar. Vräkningarna har minskat totalt sett i år men trots det ökar antalet vräkta barnfamiljer enligt nya siffror från Kronofogden. Det skriver Hem & Hyra.

Trots att fler barnfamiljer vräks har antalet berörda barn däremot minskat. Detta på grund av familjernas storlek. Mellan januari och juni i år berördes 245 barn av vräkningar jämfört med 253 barn samma period förra året.

Siffror visar att vräkningar har minskat, från 1 350 vräkningar 2019 till 1 182 vräkningar 2020.

Värst för ensamstående mammor 

”Det kan tyda på att det vräkningsförebyggande arbetet har intensifierats till följd av pandemin”, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden.

Enligt Johan Krantz kan pandemin troligtvis leda till flera vräkningar framöver, när de ekonomiska konsekvenserna av corona får genomslag.

ANNONS
ANNONS

”Att skjuta upp hyresskulder är ingen långsiktig lösning. Om det här pågår under lång tid så är risken att personer bygger upp större skulder och i förlängningen kommer hyresvärden också att få problem. Skulderna försvinner inte”, säger Johan Krantz, enligt ett pressmeddelande.

Malmö, Västerås, Stockholm, Sigtuna och Göteborg är de kommuner där flest blivit påverkade av vräkningar i år. Statistiken visar även att ensamstående mammor är mest utsatta.

Läs mer: Så många vräkningshot slutar med döden [Dagens PS]

Sexbarnspappa vräkt – missade hyran efter skilsmässa [Dagens PS]