Nya lånebluffen - så luras du av skurkarnas knep

Uppdaterad: 20 sep. 2016Publicerad: 20 sep. 2016
På bild: Skådespelaren Brad Pitt under inspelningen av filmen Ocean's Twelve. (Foto: TT)

Företaget Sparlån Sverige har kartlagt bedrägerier i Sverige under de senaste månaderna och kan konstatera att skurkarnas beteende har förändrats, skriver Dagens Industri på nätet. För det första har kriminellas ”högsäsong” förflyttats från högsommarmånaden juli till att även innefatta augusti och september, i linje med svenskars nya semestermönster.

ANNONS
ANNONS

Men det mest anmärkningsvärda, och mest intressant för dig som privatperson, är hur de går till väga.

”Tidigare har bedrägerierna främst gått ut på att ansöka om kreditkort eller köpa på kredit för att sälja vidare. Det vi ser mer och mer nu är att man ansöker om direkta lån som går till riktiga konton”, säger Jonathan Klein vd för Sparlån Sverige, till Di.se.

Bluffmakaren har dessförinnan ändrat personens adress och när den drabbade får in lånet på kontot kommer ett telefonsamtal från bedragaren där denne ursäktar sig och förklarar att denne råkat föra över pengar av misstag och ber om att få tillbaka pengarna, förklarar Sparlån.

Vidare visar statistik från Brottsförebyggande rådet att antalet bedrägerier tripplats på tio år och att det mellan 2014 och 2015 ökade med 19 procent.

LÄS VIDARE: Bedragarna ökar trycket med nya trick  >

ANNONS
ANNONS