Dagens PS

Nya botrenden – unga ratar miljonstäder: Här vill vi bo!

Jönköping är en av städerna på heta trendlistan bland unga, framgår det i artikeln. (Foto: TT)
Jönköping är en av städerna på heta trendlistan bland unga, framgår det i artikeln. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 dec. 2020Publicerad: 10 dec. 2020

5 000 unga i Europa ger svar på tal i rapport: Vi vill bo i mindre eller mellanstora städer. Spana även in listan över vilka svenska städer som är hetast just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom undersökningen, som gjordes före pandemin, står Afry. Och Helena Paulsson, utvecklingschef på Afry, konstaterar i en intervju med Dagens Industri att önskan hos den yngre generationen är stark att inte bosätta sig i städer “med över en miljon invånare”.

Bara 12 procent uttrycker en önskan om det i rapporten.

“Det verkar inte längre vara Tokyo eller New York som lockar allra mest”, säger Helena Paulsson till tidningen som  listar åtta heta små- och mellanstora städer i framtiden (se listan längst ner i artikeln).

I undersökningen deltog unga personer mellan 18 och 35 år i sex europeiska städer.

I rundabordssamtal som följde på undersökningen, där företrädare för kommuner medverkade, blev också slutsatsen att mindre och mellanstora städer är framtidens melodi.

Närhet till allt väger tungt

“Vi brukar prata om 10-minutersstaden där det är max tio minuter till allt: jobbet, förskolan, mataffären. Det där verkar vara mycket viktigare för den unga generationen än vad det varit tidigare, och det är betydligt lättare att åstadkomma i en mindre stad”, säger Helena Paulsson på Afry till Dagens Industri.

Hon betonar dock att det är viktigt för de mindre och mellanstora städerna att satsa på investeringar för att leva upp till de ungas önskemål om boendet.

För småstäder som gör rätt stärker det självförtroendet, man blir en vinnare igen, tror Afrys utvecklingschef.

När det gäller botrender har utvecklingen, som Dagens PS tidigare berättat om, vänt. Nu attraherar större bostäder mer än ettor.

Det är en följd av coronapandemin och att allt fler jobbar hemifrån. Och det här väntas också sätta spår i framtidens byggande och bostadsplanering med en ökad efterfrågan på arbetsytor i bostaden.

“Halvrummet är på väg tillbaka – vi ritar sådana nu, som kommer att vara klara om tre år. Allt fler kommer att efterfråga ett extra rum, även om det inte behöver vara så stort. Det viktiga är att kunna stänga om sig och jobba i fred”, säger Thomas Sandell, som 2016 blev chefsarkitekt på ÅF, det som nu är Afry, till Di som listar åtta heta framtidsstäder:

Enköping

Tranås

Skellefteå

Trollhättan

Linköping

Norrköping

Jönköping

Umeå

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS