En ny undersökning visar att oron ökar för stigande boendekostnader. Samtidigt plockas den tillfälliga amorteringslättnaden bort till hösten.

ANNONS

Boräntorna kring två procent-strecket har länge vaggat in oss i trygghet, men om de skulle stiga är det många som får problem med sin privatekonomi.

Det står klart i en ny Demoskop-undersökning, på uppdrag av SEB i maj, skriver Di. 

Stor oro

Tusen hushåll fick frågan hur de ställer sig till en ökad boendekostnad med 50 procent inom tre år. Av kvinnorna var det sex av tio som skulle få ekonomiska problem och hos männen var siffran fem av tio.

Enligt Jens Magnusson, privatekonom på SEB, är det möjligt ett boendekostnaderna ökar rejält framöver.

”Har du bolån och rörliga räntor kan räntekostnaderna mycket väl öka med 50 procent under en tre- till femårsperiod”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Dyrt i höst

Dubbel orosbörda blir även att de tillfälligt slopade amorteringskraven, som infördes på grund av pandemin, återinförs den 1 september.

”För den som har nyttjat möjligheten till amorteringsfrihet under pandemiåret kan den totala lånekostnaden öka med 100 procent eller mer redan till hösten då kravet återinförs”, klargör Jens Magnusson.

Oro för boendekostander är ingen nyhet, undersökningar har tidigare gett liknande svar, men de senaste två åren syns en markant ökning bland de som känner oro.

Enligt Jens Magnusson beror det bland annat på att många under perioden har upplevt sjukdom, korttidspermittering och arbetslöshet. Samtidigt visar siffror från Swedbank att hushållen lägger omkring 25 procent av inkomsten efter skatt på boendet.

”Bostadslånen som andel av disponibla inkomster har ökat under pandemin, då krymper marginalerna.”

Rika mindre oroliga

Bland de som tjänar mer är oron emellertid inte lika utbredd eftersom ”de har större marginaler i sin ekonomi.”

ANNONS
ANNONS

”De har dessutom oftast en fast förankring på arbetsmarknaden och har därmed inte drabbats i lika stor utsträckning av varsel eller permitteringar under pandemin.”

Läs mer: Trenden som talar för fallande bostadspriser i städer