Att bostadspriser skulle kunna falla i innerstäderna känns overkligt. Hittills har ständig prisuppgång varit som ett axiom. Vare sig techbubblan, finanskrisen eller pandemin ändrade riktningen i Sverige.

ANNONS

I Stockholm har priset per kvadratmeter passerat 150 000 kronor för de mest attraktiva objekten. Men nu kommer oroande signaler från utlandet som mycket väl kan sprida sig till Sverige. Och det kan påverka fastighetsbolag med bostäder likväl som privatpersoner.

45% hyresfall

Enligt ApartmentGuides senaste mätning rasar nu hyrorna i innerstäderna för små lägenheter i USA. I San Francisco är nedgången hela 45 procent det senaste året (se diagram). På Manhattan i New York är fallet 27 procent.

Och USA är inget undantag. I London har exempelvis vakanserna på små lägenheter stigit till över 20 procent. Det här har redan börjat påverka bostadspriser.

Hemarbete

Orsaken, menar ApartmentGuide, är hemarbete. Om man kan sitta hemma och arbeta ett antal dagar i veckan minskar incitamentet att betala en hög hyra för en liten lägenhet i innerstäderna nära kontoret. Då är det bättre med flera kvadratmeter för samma peng utanför städerna.

Att teknologitunga områden, som San Francisco, toppar listan på prisfall är då naturligt. Just företagsledare för teknologibolag hävdar att hemarbete kommer att bli det nya normala.

Oscar Properties iskall

I Sverige har vi inte marknadshyror och inte lika höga priser som i ovannämnda metropoler. Men rimligtvis kommer hemarbete bli lika vanligt här som annorstädes. Och det kommer sannolikt att påverka prisbilden.

Om man dessutom adderar lite räntehöjningar och slopade amorteringslättnader så kan det bli en annan riktning på prisutvecklingen på innerstadspriser. Oscar Properties känns plötsligt som en iskall investering.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>