Dagens PS

Nu kommer pensionshöjningen

pensionshöjningen
LO:s chefsekonom Susanna Gideonsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. (Foto: Lars Schröder/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Nu är det bestämt. Pensionerna kommer att höjas – ett beslut som stöddes av Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beslutet innebär att drygt en miljon pensionärer kommer att få sina garantipensioner höjda. Därtill höjs bostadstillägget som också klubbades igenom. Omkring 500 000 personer får en bruttohöjning på 1000 kronor i månaden.

“Det här är en rättvisereform för alla de som arbetat ofrivillig deltid, tagit hand om familjen och många gånger haft oerhört dåliga arbetsvillkor”, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, vid en pressträff på onsdagen. 

Beslutet omfattar ensamstående pensionärer som arbetat i 40 år och har en pension som inte överskrider 13 400 kronor. På grund av inflationen kommer de även att få ett extra tillägg under nästa år.

Det ser annorlunda ut för de som inte omfattas av garantipension. De kommer inte att kompenseras för inkomstbortfall på grund av inflationen och riskerar att förlora upp till 800 kronor per månad.

Inflationen äter tyvärr upp stora delar av höjningen. Folksam räknade ut att efter skatt och inräknat inflationen får man 117 kronor mer i köpkraft varje månad. 

Läs även  Fel och fusk i pensioner – “stor andel”  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS