Norges regering ledd av statsminister Jonas Gahr Støre är beredd att lägga miljarder för att kompensera det norska folket för de höga elkostnaderna. Det gjorde han klart på Stortingets frågestund på onsdagen.

ANNONS

Det var efter att Høyres Tina Bru frågade om statsministern tycker att det är rättvist att det bara ska läggas ett par hundra miljoner på åtgärder när staten tjänar miljarder på att folkets elräkningar skjuter i höjden som statsministern sa.

”Nej, det är inte rättvis. Det är en extraordinär situation nu, vi har inte sett något liknande på 25 år. Därför krävs det en kraftfull satsning som kommer att handla om flera miljoner kronor. Vi är nästan i mål när det gäller att lägga in en kompensation för höga elkostnader. Det är åtgärder som ska gå direkt till folks elräkningar”, säger Jonas Gahr Støre enligt E24.

Snart färdigt åtgärdspaket

Enligt Støre är man i slutfasen med att utarbeta ett sätt att få ut pengarna runt nyår. Han vill att det ska vara en bred lösning, och han säger att man är nära att ha systemet på plats.

”Vi har jobbat med att hitta bra lösningar som verkligen blir rätt. Vi har därför lagt fram två lösningar som går snabbt att sätta in. Det är att öka bostadsbidraget, och en lån- och bidragssystem för studenter”, säger statsministern.

Regeringen presenterade på morgonen en lösning där man alltså ökar bostadsbidraget, och också ger extra pengar till försörjningsstöd. Studenter ska kunna få extra lån på upp till 3000 kronor, under förutsättning att de kan visa att deras elkostnad har stigit.

SV: Otillräckliga åtgärder

Audun Lysbakken, som leder Sosialistisk Venstre, är inte alls nöjd med åtgärderna. Hon säger att partiet är bekymrat för dem som har en inkomst som ligger just över gränsen till bostadsbidragsnivå.

”De får ingen hjälp med regeringens förslag”, säger hon. ”Vi måste också undersöka ordentligt om summan som nu föreslås för folk med bostadsbidrag och studenter är tillräcklig. SV är beredda att samtala med regeringspartierna om elförslagen, och beredda att snabbt lägga till mer för att få ut varenda krona till folk”, säger Lysbakken.

Försvarar Norges elexport

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug anser att Norges regering kommer med otillräckliga åtgärder, och pressar statsministern när det gäller de omstridda undervattenskablarna som exporterar norsk el till de länder som betalar mest.

Støre försvarar dock elexporten:

ANNONS
ANNONS

”Norges energiutbyte har tjänat oss väl. Den har gett oss säkerhet, när vi haft lite vatten i magasinen har vi kunnat importera. Nu har vi en extraordinär situation där vi inte saknar el, men där vi har en prissituation som drabbat hela Europa som är knutet till det energibyte som sker. Det ska inte Norge hoppa av. Men när vi har en extraordinär situation så sätter vi in åtgärder som hjälper folk med elpriserna”, avslutar Jonas Gahr Större.

Läs även: Chockhöga elräkningar för svenska villaägare [Dagens PS]

Läs även: Undvik prischocken på el: sex tips [Dagens PS]