Elpriserna fortsätter ligga på rekordnivåer, och väntas göra så under en period framöver. Undvik prischocken på el genom energieffektivisering och nytt avtal, tipsar Göteborgs-Posten.

ANNONS

Bränslepriserna är höga och produktionen av vind- och vattenkraft har varit låg den senaste tiden. Därför har vi under november sett flera rekordnivåer på elpriserna.

Göteborgs-Posten konstaterar i en artikel att det finns några sätt att undvika de värsta kostnadesökningarna.

Undvik prischocken genom att se över ditt elavtal och vad som står där, är ett av de första tipsen. Många har ett så kallat anvisningsavtal.

”10-15 procent sitter utan avtal. Speciellt unga som flyttat för första gången, man ser att elen kommer och att det kommer en faktura. Då betalar du absolut som mest”, säger Schibsteds sparekonom Sharon Lavie till GP.

Men att byta avtal kommer inte att räcka. För den som vill drabbas mindre hårt gäller en huvudregel: energieffektivisera.

Egna lösningar i hemmet

Göteborgs-Posten konstaterar att olika boenden kommer med olika energilösningar, och att de som bor i eget hus har oftast större chans att effektivisera.

Du kan göra egna anpassningar i hemmet. En enkel åtgärd är att täta fönster och dörrar, särskilt i gamla hus. Det här är något de flesta kan göra i sin bostad. Markvärmesystem eller luftvärmepump kan också sänka elförbrukningen i en bostad.

ANNONS
ANNONS

Det är också viktigt att inte ha teknik på stand by-läge. Stäng av datorer, laddare och tv-apparater helt. Släck lamporna i de rum du inte vistas i.

För den som äger sina egna vitvaror är det också god idé att göra en översyn. Kyl, frys, spis och tvättmaskin drar olika mycket el beroende på tillverkningsår. På låg sikt lönar det sig att skaffa nyare, energisnåla varor.

Vid tvätt och disk ska man fylla maskinen ordentligt. En tvättmaskin som är fylld till hälften förbrukar nästan lika mycket energi som en fylld maskin.

Temperaturen i kyl och frys påverkar också elräkningen. Nu är rekommendationen att kylen ska hålla 4-5 grader och frysen minus 18 grader.

Sex tips: minska elkostnaden

• Täta dörrar och fönster.

• Ha inte  teknik på stand by-läge

• Fyll tvättmaskinen ordentligt. Att centrifugera är sedan det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna

ANNONS
ANNONS

• Bor du i en hus eller lägenhet med många rum, dra ned temperaturen i de rum du inte använder.

• Frosta av frysen. En igenisad frys drar mer el än en avfrostad.

• Se till att du över huvud taget har ett elavtal.

Källa: Vattenfall / TT / Sharon Lavie

Läs också:

Elpriset i Sverige just nu det högsta på tio år [Dagens PS]
Elprischocken: Dyrare köra elbil än bensinbil [Dagens PS]