Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos är måttligt road av regeringens besked om en kraftigt höjd bankavgift, som dessutom skulle drabba Nordea hårdats och som fått storbanken att hota med en utlandsflytt.

ANNONS

Wahlroos anser att banksektorn inte kan bli föremål för expropriering (konfiskering) och vara en ko som ändlöst mjölkas.

Det deklarerar han på Nordeas årsstämma, rapporterar TT.

Enligt Nordea skulle de aviserade resolutionsavgifterna mot banksektorn kosta storbanken över 5 miljarder kronor, vilket DagensPS.se tidigare berättat med hänvisning till Nordeas egna beräkningar.

Wahlroos liknar det alltså vid att staten konfiskerar tillgångar för banksektorn.

”Det är inget vi automatiskt kan acceptera”, understryker han, enligt TT-artikeln där det också framgår att styrelsen i Nordea backar upp vd:n Casper von Koskulls utspel om att flytta huvudkontoret från Sverige till ett annat land, sannolikt Danmark eller Finland.

Finansminister Magdalena Andersson (S har som DagensPS.se redogjort för uttryckt att det kan vara bra om Nordea flyttar ut från landet, det kan få en sund effekt på svensk ekonomi med minskade risker, har hon sagt.

Men det här tonade finansmarknadsminister – tillika ansvarige bankministern – Per Bolund (MP) ned i går, onsdag, och hävdade att varken han eller Magdalena Andersson vill att Nordea gör verklighet av flytthotet.

Björn Wahlroos säger till TT att en utlandsflytt inte är särskilt komplicerad. tvärt om är den enkel att genomföra, förklarar han och för att inte det ska ske vill Wahlroos ha en finansplats i Stockholm med regler som är ”rimliga, bra och lika för alla”.

Enligt Nordeas styrelseordförande är resolutionsavgifterna bara ett sätt för regeringen att täcka budgetunderskott.

ANNONS
ANNONS

”Det tror jag att alla banker är helt överens om”, säger Björn Wahlroos.

MISSA INTE: Nu pudlar han åt ministerkollegan [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Finansministern: Bra om Nordea flyttar [DagensPS.se] >