Dagens PS

Nordea-kunder hotas av okänd brakförlust

(Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 jan. 2017Publicerad: 03 jan. 2017

DagensPS.se skrev nyligen om att 22 miljoner kronor av Nordea-kunders pengar kan ha förskingrats av en av bankens rådgivare och nu är man i blåsväder igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kunder i Nordeas produkt Aktiebevis Världen Kupong riskerar en stjärnsmäll efter en ”kraschlandning”, avslöjar Dagens Industri. Det trots att det finansiella instrumentet – som uppges vara en av storbankens riktiga guldgruvor – marknadsförs med ”till synes låg risk” och löften om 14 procents avkastning om inte de fyra aktiemarknaderna den är kopplad till rasar med mer än 40 procent från startnivån.

”Det råder ingen tvekan om att banken har gått ut med felaktig information”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson, vars organisation granskat Nordeas produkt på uppdrag av Di.

Orsaken till ett eventuellt “haveri”, skriver Di, är att placerarna exponerats mot den brasilianska valutan reals styrka mot dollarn. En valutarisk som varken står skrivet i det 16-sidiga informationsmaterialet om produkten eller kommuniceras av bankens rådgivare.

Petter Larsson på Nordeas pressavdelning påpekar för tidningen att instrumentet löper ut i februari i år, vilket skulle kunna rädda kunderna från en förlust. Men sker ingen återhämtning riskerar smällen att bli större än så, konstaterar Di.

”Flera av Nordeas strukturerade produkter är kopplade till samma brasilianska index, vilket bäddar för ytterligare förluster bland kunder.”

MISSA INTE: Nordea: ”Tomtarnas verkstad”  >

LÄS ÄVEN: Nordea: Vi har inte hjälpt skattesmitare  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS