Expressen berättar att omkring 1.200 mynt till ett värde av 25 miljoner kronor stulits från kungliga Myntkabinettet i Stockholm.

ANNONS

Den grova stölden, ”ett av de största kulturarvsbrotten i svensk historia”, enligt tidningen, upptäcktes i samband med en inventering.

En 65-årig man som tidigare varit chef för ett museum och som beskrivs som en av landets ledande experter inom sitt område kommer nu att åtalas, framgår det i artikeln.

Mannen greps enligt tidningen på bar gärning för tre år sedan när han stal frimärken på en auktionsfirma i Stockholm.

Hans förklaring till det inträffade då var att han drabbats ”av någon form av kleptomani”.

Han fälldes i domstol för brottet och dömdes till dagsböter och fick betala skadestånd på 100.000 kronor till auktionsfirman.

Enligt Expressen har flera museum haft besök av mannen och nu visar alltså en inventering att Kungliga Myntkabinettet – som ansvarar för statens samlingar av mynt – saknar 1.200 mynt till ett värde av 25 miljoner kronor.

En polisanmälan gjordes, men tre år har gått sedan inventeringen och det är oklart när merparten av de värdefulla mynten stals – och av vem.

Den nu aktuella och enligt Expressen kände museichefen åtalas för grov stöld nästa vecka men kammaråklagare Jens Nilsson uppger att åtalet handlar om ”ett 30-tal mynt kanske”.

ANNONS
ANNONS

Värdet på dessa mynt är, framgår det, svårt att uppskatta, enligt åklagaren, som uppger i artikeln att ett stort antal mynt saknas även på ett annat stort, svenskt museum där 65-åringen varit på besök.

På Kungliga Myntkabinettet är man förtegen om det som hänt.

”Det är sekretess så länge åtal inte är väckt”, säger museichefen Eva Ramberg till Expressen.