Vid ett tillfälle räcktes ett kuvert med 50.000 kronor över till en tjänsteman, avslöjar Kalla Fakta.

ANNONS

I måndagens Kalla Fakta-program ”Mutorna längs vägen” blottlägger man vad som beskrivs som en omfattande mutkultur på Trafikverket, rapporterar både Aftonbladet och Expressen på morgonen. Enligt avslöjandet ska myndigheten varit medveten om oegentligheterna i över ett och ett halvt års tid men inte agerat förrän nu – när saken granskas.

En ren slump, menar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

”Jag är inte nöjd med att man inte tar kontakt under ett och ett halvt år /…/ Jag tyckte själv att vi borde ha anmält redan i våras, det tycker jag”, säger hon i programmet.

Bakgrunden är att flera anställda på olika vägmålarföretag – de som kritar de vita strecken på vägarna – vittnat om hur tjänstemän på Trafikverket tagit emot dyra mutor i utbyte mot upphandlingar. En vägmålare, Leif Johansson, berättar att han på uppdrag av sin chef vid ett tillfälle lämnade över ett kuvert med 50.000 kronor.

”När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet. 50 000, det är jäkligt mycket pengar.”

I andra fall ska tjänstemän fått Ipads, golfutrustning, svetsar, nycklar till fjällstugor eller bjudits på dyra middagar med sprit, enligt avslöjandet. Mutorna har sedan maskerats med saltade eller ibland helt fabricerade fakturor.

Göran Eriksson, en annan vägmålare, berättar hur lätt mutorna maskerats i bokföringen.

ANNONS
ANNONS

”Det räcker med att du förlänger en väg så har du fått tillbaka pengarna.”

Trafikverket har nu, först efter granskningen alltså, upprättat en polisanmälan.