Kriminella lägger vantarna på pengarna som borde gå till välfärdssatsningar.

ANNONS

Ekot i Sveriges Radio berättar om de omfattande och gränsöverskridande momsbedrägerierna som enligt beräkningar från EU-kommissionen visar att EU:s medlemsstater går miste om drygt 500 miljarder kronor – varje år.

Granskningen har gjorts i samarbete med 35 andra medier och visar att momsbedragarna kunnat ägna sig åt den sofistikerade brottsligheten år ut och år in.

”De är ofta organiserade av kriminella grupper på EU-nivå”, säger Alma Olofsdottir, internationell samordnare på Skatteverket, till Ekot.

”Det handlar om momskaruseller, där företag som säljer varor mellan olika EU-länder låter bli att betala in moms till skattemyndigheterna, men efter en komplex kedja av transaktioner ändå kräver tillbaka moms av staten, som om den vore inbetald”, konstaterar Ekot och förklarar att momsmiljarderna skulle kunna gå till sjukvård, skolor och infrastruktursatsningar men i stället hamnar hos kriminella.

”Det finns flera exempel då Sverige används i momskarusellerna, men då andra länder är de som luras på momsen. Sammanlagt handlar det inom EU om över 500 miljarder kronor årligen, enligt beräkningar från EU-kommissionen”, framgår det vidare.

ANNONS
ANNONS

”Vi kan inte stoppa bedrägerierna så länge som vi har den lagstiftning vi har, men vi kan utveckla våra verktyg för att fånga upp bedrägerierna för att i alla fall minimera förlusterna”, säger Alma Olofsdottir till SR.