Moderaterna sågar regeringens förslag om elstöd som ska kompensera hushållen för de skyhöga elräkningarna. Partiet uppger att miljontals hushåll inte kommer få någon ersättning med regeringens stödpaket. 

ANNONS

Som Dagens PS uppgav så har regeringen lovat att kompensera hushåll över hela landet för de skyhöga elräkningarna i vinter.

Regeringens stödpaket till hushåll drabbade av de extremt höga elpriserna är på 7 miljarder kronor och som mest betalar staten ut 6 000 kronor i ersättning till villaägare som i vinter förbrukat 2 000 kWh per månad.

Samtidigt tar Moderaterna en helt annan väg – där partiet vill att energiskatten sänks under årets två första månader med 2000 kronor per månad för en villa. Det skriver Dina Pengar.

Regeringens elstöd otillräcklig

Sverige har knappt 5 miljoner hushåll och med regeringens stöd kommer cirka 2 miljoner få elstöd, en siffra som är långt i från otillräcklig, menar Moderaterna.

”Det jag nu framför allt reagerar på är att tre miljoner hushåll inte får någon som helst kompensation med regeringens förslag”, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Mer rättvist

Hon tycker istället att hennes partis förslag är betydligt mer rättvist, som går ut till hela befolkningen. Problemet är dock när stöden kan komma igång och det råder osäkerhet när båda förslagen hade blivit verklighet.

”Det är ingen stor säkerhet när pengarna kommer. Det är en viss osäkerhet med båda, men det hade inte tagit längre tid med vårt förslag”, klargör Elisabeth Svantesson.

ANNONS
ANNONS

Regeringen kommer lägga fram förslaget om elstöd i början av februari och ett beslut väntas tas i riksdagen i slutet av månaden.

Läs även: Högt elpris – rekordförsäljning av luftvärmepumpar [Dagens PS]