Mats Broman är ordförande i föreningen Forellen på Östermalm i Stockholm där ett 30-tal bostadsrättsägarna riskerar att åka på 25 miljoner i skatt. För vissa enskilda kan notan till och med bli ett par miljoner beroende på hur stora deras lägenheter är, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

”Människor är helt förtvivlade”, har Mats Broman berättat för SvD.

Men ansvarigt statsråd, finansminister Magdalena Andersson, har varken hopp eller tröst att ge till de drabbade. Hon deklarerar endast att hon ”noga följer utvecklingen” men hänvisar i övrigt till prövning i domstol; att de som nu hotas av skattesmällen får driva rättsprocesser mot Skatteverket, skriver SvD.

”Det ankommer ytterst på rättstillämpningen att närmare avgöra när en avyttring föreligger”, är Magdalena Anderssons enda besked.

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard anser att det är orimligt att Skatteverket kan ta ut kapitalvinstskatt på en bostadsrätt som aldrig har sålts.

Det tvingar bostadsrättsinnehavare att låna pengar för att betala den plötsligt uppkomna skatten, vilket hon menar ”drastiskt påverkar människors privatekonomi från en dag till en annan”.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Skatteverket sätter boende i skiten” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >