Priserna för maten har ökat med tusentals kronor och tuffast är det för ensamstående med barn, enligt ny rapport.

ANNONS

På ett år har Swedbanks matkasse, baserad på statistik från Matpriskollen och Kantar Sifo, ökat med i genomsnitt 17,4 procent – från 5 159 kronor i januari i fjol till 6 059 kronor i januari i år.

Åtta av tio hushåll har enligt rapporten från Swedbank och Sparbankerna ändrat sitt sätt att handla mat och många har även lagt om sina matvanor.

Sparbufferten används allt oftare för att klara matinköpen.

Priserna på mat har ökat 2 100 kronor i månaden för tvåbarnsfamilj

Ett singelhushåll har matkostnader på 4 200 kronor per månad. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna och två tonåringar är matkostnaden 13 800 kronor i månaden, en ökning med över 2 100 kronor i månaden jämfört med för ett år sedan.

”Matkostnaden har ökar kraftigt för alla men tuffast är det för ensamstående med barn som har många munnar att mätta men bara en inkomst att betala med”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Fler tar vara på rester men äter mindre hälsosamt

En positiv sak är att fler inte slänger matrester i lika hög grad som tidigare. Nära en fjärdedel har blivit bättre på att ta vara på rester.

Samtidigt minskar de ekologiska köpen och färre uppges äta hälsosamt.

ANNONS
ANNONS

Nästan varannan väljer vad de ska äta utifrån vilka varor som är nedsatta i pris oftare än tidigare. Fyra av tio uppger att de högre priserna på mat påverkat vilka maträtter de äter.

Swedbanks matkasse följer prisutvecklingen på 194 livsmedel och alkoholfria drycker, kopplat till sex olika typhushåll i sex olika matprisområden.

Läs även: Här sänker matbutikerna sina priser: ”Vi måste” [Dagens PS]