Många mäklare spår nu att taket är nått på bostadsmarknaden. Nu ser de en avmattning framöver.

ANNONS

Priserna på bostadsrätter bromsade in i juni, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Dagens PS rapporterade om. 

En majoritet av mäklarna ser en utplaning även bland villapriserna, som förra månaden fortsatte uppåt med två procent.

I Mäklarsamfun­dets medlemsundersökning svarade 58 procent av de svarande mäklarna att priserna på villamarknaden blir oför­ändrade juli–september. För bostadsrätter var siffran högre – hela 70 procent.

”Historiskt sett sätter Stockholm trenden för resten av landet och eftersom vi nu kan se en avstannad ökning på både bostadsrätts-­ och villapriserna i huvudstaden är detta en stark indikation på en generell utplaning mot hösten”, säger Andreas Moritz, vd för Skandia Mäk­larna, till Di.

Kvadratmeterpriset minskar

Den avmattningen syns redan i priserna på bostadsrätter.

Kvadratmeterpriset minskade i juni jämfört med maj, från omkring 45 200 kronor till cirka 44 900 kronor. Även villor såg sitt medelpris sjunka – från 4,3 miljoner kronor till under 4,1 miljoner kro­nor under samma period.

Det ”extrema trycket” på visningarna har avtagit på sistone enligt Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att aktiviteten kommer fortsätta sjunka och det kommer göra att pris­ökningarna bromsar in”, säger han.

Nära smärtgränsen

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastig­hetsförmedling håller med.

”Det exceptionella hög­trycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärt­gräns”, säger Marcus Svanberg.

De låga räntorna fortsätter att locka många till bostadsmarknaden men det återinförda amorteringskravet ökar samtidigt stressen på marknaden.

Marus Svanberg föreslår politiska åtgärder som kan hålla bostadsmarknaden i balans framöver.

”Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov.”

Läs mer: 6 av 10 svenskar: Min bostad är min pension

ANNONS
ANNONS