I ett unikt fall har en mäklare blivit av med legitimationen, efter att ha använt sig av vilseledande prisuppgift vid upprepade tillfällen. Det är första gången lockpris är anledningen till att en mäklare blir av med legitimationen, enligt Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Mäklaren har använt sig av vilseledande prisuppgift vid sju olika förmedlingsobjekt. I ett fall var kvadratmeterpriset på en bostad satt till 39 000 när bostäder i samma förening tidigare sålts för mellan 55 000 – 60 000 kronor.

I ett annat fall sålde mäklaren en lägenhet med upprivna golv och smutsiga väggar. Det senast sålda objektet i föreningen hade sålts för 3 540 000. Men med anledning av skicket satte mäklaren utgångspriset till 2 825 000 i samråd med säljarna. Lägenheten såldes för 4 200 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Trots att mäklaren fått två tidigare varningar av FMI för flera fall av vilseledande marknadsföring har mäklaren fortsatt att marknadsföra i strid med regelverket. Beslutet om återkallelse började därför att gälla omgående.

Läs hela beslutet här.

Läs mer: FMI granskar prissättningen på bostäder [Dagens PS]