TT rapporterar att Sverige redan är i recession, tekniskt sett, och Swedbanks prognoschef tror att läget kan förvärras ytterligare.

ANNONS

”Under loppet av året ser vi stagnation – ingen tillväxt alls stort sett. Men det kan bli mycket värre än så”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

I två kvartal har tillväxten minskat i Sverige, vilket tekniskt sett innebär att vi redan befinner oss i en recession, skriver TT och konstaterar att inflationsutvecklingen nu avgör det framtida scenariot.

Riksbanken har deklarerat att den tänker göra det som krävs för bekämpa inflationen.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström räknar med svaga utsikter för såväl hushållens konsumtion som den inhemska efterfrågan och investeringarna.

Swedbank tar höjd för en inflationstakt på 7 procent i maj (kärninflationen, KPIF), vilket är långt över Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

På tisdag morgon släpper SCB inflationssiffrorna för maj.

Förväntan från banken är att Riksbanken på mötet 30 juni dubbelhöjer styrräntan från nuvarande nivån på 0,25 procent till 0,75 procent, en höjning med 0,50 procentenheter.

Efter det spår Swedbank fler räntehöjningar till en kommande räntenivå på 1,75 procent.

För många hushåll och bolånetagare stundar onekligen kärvare tider och Andreas Wallström säger till TT att smällen blir både bredare och mer kännbar för Sverige än under Lehman Brothers-kraschen 2008.

ANNONS
ANNONS

Utöver de redan nämnda problemen kan för höga löneökningar leda till ännu högre inflation.

I april var Sveriges inflationstakt 6,4 procent, den högsta nivån på mer än 30 år.

Läs även: Inflationen katastrof – grusar USA-förhoppningar [Dagens PS]