Är lönen din största morot är det hit du ska söka dig.

ANNONS

Lönegapet mellan olika yrken är enormt och fortsätter öka i Sverige, visar ny statistik från SCB som Dagens Industri tagit del av. Högst upp på listan hittar man toppchefer inom bank, finans och försäkring som i snitt tjänar 120.400 kronor i månaden före skatt, följt av mäklare inom finans och specialistläkare med 91.300 kronor respektive 75.000 kronor i månadslön.

Tittar man i andra änden återfinns marknadsundersökare och intervjuare som sämst betalda med en genomsnittlig bruttolön på 19.400 kronor i månaden, följt av kafé- och konditoribiträden samt hemservicepersonal på 20.400 respektive 20.500 kronor.

”Det finns ingen rimlighet i att det är så stora skillnader. Vi ser även att utvecklingen går åt fel håll med ett ökat lönegap och det är oroande”, säger Lasse Thörn, chef över enheten för avtalsfrågor på LO, till tidningen.

Samtidigt visar statistiken att kvinnor får i snitt 88 procent av mäns löner. Tar man hänsyn till olika yrken, utbildning och arbetstid mellan könen är skillnaden fem procent.

ANNONS
ANNONS

På toppjobb är jämställdheten dock betydligt sämre, skriver Di. Bland mäklare inom finans är den ”oförklarliga löneskillnaden” hälften mellan kvinnor och män medan det på toppchefsposition ligger på i snitt 32 procent.