Dagens PS

Liga lurade företagare - döms till fängelse

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 juli 2017Publicerad: 12 juli 2017

Dina Pengar i Expressen berättar att tolv personer åtalades i den omfattande bedrägerihärvan, som alltså drabbade bland andra många småföretagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har domen fallit och tre huvudmän döms enligt artikeln till fyra års fängelse per skalle och ska betala skadestånd till drygt 400 målsägande. Totalt uppgår skadeståndet till 4 miljoner kronor.

De tre “hjärnorna” fälls av Norrköpings tingsrätt för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

Där utöver döms sju män och kvinnor till villkorlig dom och dagsböter på totalt mellan 10.000 och 43.400 kronor för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

Slutligen döms en man i 65-årsåldern i härvan till villkorlig dom och dagsböter, han har befunnits skyldig till penninghäleri i härvan.

Åtalet mot en ytterligare en tilltalad kvinna ogillas helt.

Samtliga inblandade är från Mellansverige och allihop förnekade brott, men tingsrätten hade alltså en annan uppfattning och skriver i ett pressmeddelande som refereras av Dina Pengar i Expressen att “eftersom verksamheten bedrivits organiserat och systematiskt, omfattat ett betydande belopp/…/och riktat sig mot ett mycket stort antal målsägande, varav flera på grund av sjukdom, ålder eller små ekonomiska omständigheter haft svårt att stå emot de ogrundade betalningskraven”.

Bedragarna uppträdde som telefonförsäljare och kom över mer än 5 miljoner kronor från sina offer, som de påtvingade avtal om annonsplatser på olika söktjänster på nätet.

De opererade under perioden mars 2013 och januari 2014.

ANNONS

Förundersökningen omfattade inte mindre än snudd på 10.000 brottsmisstankar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS