Nästan 70 procent fler anmälningar i fjol än 2016.

ANNONS

Enligt TT, som refererar till siffror från Finansinspektionen, gjordes 368 anmälningar om misstänkta insiderbrott 2017 (2018 gjordes 218 anmälningar).

Cloetta, Hexagon (Ola Rollén) och Fingerprint Cards är några av de mest uppmärksammade fallen förra året.

Finansinspektör Peter Hallström upprepar vad han tidigare sagt om den stigande trenden när det gäller det ökande antalet anmälningar till FI om misstänkta insiderbrott:

”Det finns flera nya noterade bolag, anmälningar får stor massmedial uppmärksamhet och börsen har gått uppåt, det finns en tendens att vid en börsuppgång så har det varit flera insideranmälningar”, säger Peter Hallström till Svenska Dagbladet, som uppger att även antalet misstänkta marknadsmanipulationer ökat kraftigt.

2017 gjordes 267 anmälningar om misstänkt marknadsmanipulation, vilket kan jämföras med 2016 då siffran var 148, enligt TT, som konstaterar att det finns en tydlig skillnad på de två typerna av anmälningar.

ANNONS
ANNONS

”När det gäller misstänkta insiderbrott är det väldigt spretigt gällande små och stora bolag. Beträffande misstänkta marknadsmanipulationer är det oftast bolag där aktien har låg omsättning och kursen går upp och ned”, säger finansinspektör Peter Hallström till nyhetsbyrån.