Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Ni har säkert hört begreppet fladdra förbi eller hört talas om det på nyheterna: pensionärsskatten. Den av pensionärer och säkert en del andra upplevda orättvisa som anses vara en extra beskattning av pensionärer. Pensionärsskatten är borgarnas och alliansens påfund. De som inte jobbar ska banne mig betala mer i skatt än de som gör rätt för sig tyckte man. Därför beslutade man att kraftigt höja skatten för pensionärer. Eller hur var det nu?

I ett försök att locka till sig mer och fler seniora väljare myntade politikerna och intresseorganisationer det briljanta uttrycket pensionärsskatt. Ett begrepp som vid en första anblick och utan närmare särskådande får en att tro att pensionärer har åkt på regelrätta skattehöjningar.

Från vänster vill man ju gärna beskylla den förra regeringen för situationen samtidigt som man vill få pensionärer att tro att borgerligheten ser pensionärer som mindre värda. Man vill skapa en stigmatiserande känsla och reta upp pensionärerna helt enkelt. Samtidigt vill man få de som jobbar att få upp ögonen för denna monumentala orättvisa.

Det är ju helt korrekt att det hela är alliansens skapelse. Men det är ju inte för att man anser att pensionärer är mindre värda eller för att man vill skicka en signal om att lämmeltåget till ättestupan är något man tycker folk ska hoppa på för att inte belasta samhället. Pensionärsskatten har ju med jobbskatteavdraget att göra och är ingen extra beskattning för pensionärer utan ett avdrag för de med inkomst av tjänst. Detta för att stimulera folk till att tillskansa sig inkomst av tjänst. Det vill säga att jobba. Pensionärer har alltså inte åkt på en skattehöjning, de får bara inte ta del av avdraget om de inte jobbar.

Om man däremot jobbar som pensionär stimuleras man faktiskt extra genom ett högre grundavdrag än vad de som är under 66 år får. Detta talas det tyst om från politiker och PRO. Vi som är unga och jobbar betalar alltså betydligt mer i skatt än de som är över 66 år och jobbar i vissa inkomstskikt. Rättvist – absolut inte.

Retoriken har varit så pass framgångsrik och kraftfull att man även fått stora delar av oppositionen med på tåget. Kanske insåg de faran med att bli uthängda som pensionärsfientliga.

ANNONS
ANNONS

I sammanhanget blir det märkligt att man bara vurmar för pensionärerna. Det är ju fler som drabbas av utebliven skattesänkning eller – med den slagkraftiga retoriken – drabbas av extra skatt. Eller vad tycks om benämningen sjukskrivningsskatt eller föräldraskatt? De sjukskrivna och föräldrarna är ju i så fall också extra beskattade avseende sjukpenning och föräldrapenning. Eller är de inte värda lika mycket som pensionärer? Ska vi börja rangordna olika kategorier av människor kan man undra?

Stefan Löfven (S) lär 2014 ha sagt, enligt Socialdemokraternas hemsida ”Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön”. I detta uttalande har Stefan Löfven naturligtvis fullkomligt fel. Den allmänna pensionen är en transferering finansierad av en skatt, precis som sjukpenning eller föräldrapenning. I bästa fall kan det anses vara ett tvångssparande som för många aldrig kommer ge i paritet vad de satt in i systemet via skattsedeln. En uppskjuten lön är väl rimligen direkt kopplad till vad man tjänat in. En hel del personer kommer få betydligt mer pengar i pension än vad de betalt för, vilket definitivt inte är uppskjuten lön utan något som möjliggörs via transferering från de som betalt in ”för mycket”.

Den enda pension som möjligen kan vara uppskjuten lön är tjänstepensionen, som ju har direkt koppling till lön och som man i teorin inte tvingas till att ha. Detta även om det i praktiken är så. I en hel del fall skulle det, om än osmart, förmodligen gå att få högre lön istället för tjänstepension om man ville förhandla om det.

Oavsett är begreppet pensionärsskatt ett lysande exempel på exemplarisk marknadsföring i syfte att trumma ut ett budskap, påverka, vinna sympatier och försöka vinna makt. Vår regering och opposition är inte totalt oduglig, kan ju vara skönt att veta att det är duktiga på något. I detta fall att manipulera bilden av verkligheten med gudabenådad retorik.

Att pensionärer får lägre skatt är inte negativt, tvärtom. Hoppas fler kan göra dem sällskap framöver, till exempel de som jobbar och finansierar hela kalaset.