Dagens PS

Köpte ”äkta” tavla - 30 år senare är den värdelös

Experten som både förklarat tavlan äkta och falsk är i dag anställd på Bukowskis. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 dec. 2016Publicerad: 07 dec. 2016

För 30 år sedan köpte Annette Kristensson Nilssons bror en tavla målad av Per Ekström för 15.000 kronor. Verket hade förklarats äkta av en expert på Stockholms Auktionverk, som också sålde den. Men nu 30 år senare har av en händelse samma expert – i dag anställd på anrika Bukowskis – konstaterat det är en förfalskning, uppger Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om konstaffärer som ibland misstänkts vara miljardklipp och i andra fall riktiga fiaskon. Vi har även nyligen rapporterat om Kinas nya superkopior får världen att tappa hakan.

Att tavlan i Annettes fall är falsk bekräftas också när hon vänder sig till Per Ekström-museet i Orrefors, skriver Aftonbladet. Och nu står hon utan både tavla och pengar – verket har beslagtagits av polis och Stockholms Auktionsverk har inte betalat ut någon ersättning för missen.

Något man inte heller har några juridiska skyldigheter att göra.

”Generellt gäller för de större auktionshusen att om det visar sig att katalogiseringen av någon anledning inte stämmer brukar auktionshuset ta föremålet tillbaka. Köparen får då tillbaka den summa som betalts för föremålet.”, kommenterar Lena Hafdell, ordförande och även vd för Göteborgs Auktionsverk.

MISSA INTE: Chocken: Dyraste tavlan någonsin i ”Antikrundan”  >

LÄS ÄVEN: Loppisfynd för 45 kr var tavla av Renoir  >

URSPRUNGSKÄLLA: Blåst på både tavla och pengar  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS