Dagens PS

Köpstopp: "Vi drar ner och anpassar oss"

Köpstopp
Nu är det köpstopp för hushållen, som drar åt livremmen. Konsumtionen i Sverige har fallit brant. Foto: Pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Köpstopp. Den svenska konsumtionen faller brant och går mot ett nytt normalläge – som är betydligt lägre än tidigare, enligt en ny rapport.

Köpkraften har under de senaste månaderna fallit brant från historiskt höga nivåer. Fallet förväntas fortsätta under hösten då ökningen av levnadsomkostnaderna når sin kulmen, skriver Handelns utredningsinstitut, HUI i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

MISSA INTE: 200 ryssar slogs ut av en enda HIMARS-raket

Plånboken styr

Hushållen väntas fortsätta sänka sin konsumtion när plånboken kräver det. Framöver behöver dessutom en större del av hushållens inkomster läggas på boendet, påpekar HUI.

I årets andra konjunkturrapport sätter HUI prognosen för total detaljhandel i fasta priser till -7,5 procent för 2023 och -0,5 procent 2024.
Det är en större väntad nedgång än för hushållens totala konsumtion som prognostiseras till -3,5 respektive 1,6 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Mer till boendet

Förklaringen?
”Hushållen förändrar sitt konsumtionsmönster allt eftersom de fasta utgifterna växer i och med stigande räntor och hyror. Försäljningen i detaljhandeln väntas under året minska mer än den totala hushållskonsumtionen”, säger HUI Researchs analytiker Joakim Wirén.

”För flera konsumtionsposter ändrar hushållen sina inköp och försäljningen korrigeras mot försäljningsnivåer i linje med före pandemin”, säger Wirén.
”För branscher kopplade till hemmet innebär det negativa prognoser, samtidigt som branscher med mindre kapitaltunga varor ser ljusare prognoser i år”.

”Viktigare än på länge”

ANNONS

”Kundernas ökade fokus på pris har varit påtagligt under det senaste året, inte minst i dagligvaruhandeln där beteendeförändringarna har varit tydliga. För butikerna i handeln är det nu viktigare än på länge att känna sina kunder och veta hur de agerar”, påpekar HUI Researchs vd Emma Hernell.

”Även om prognoserna pekar mot en nedåtgående försäljning på aggregerad nivå, finns möjligheter för de koncept som kan sin marknad. För vissa kommer det att handla om överlevnad fram till 2025 då det ser något ljusare ut”.

Inflationen samma – om inte…

”Prognosen är en livsmedelsinflation på 12 procent under 2023, jämfört med 2022. En torr sommar likt den 2018 riskerar dock att förhala den processen, menar Joakim Wirén.
Prognosen för BNP och Sveriges ekonomi revideras nedåt med 0,1 enheter till -1,7 för 2023 av HUI.

Läs mer om svenskarnas köpstopp:

Grönsakerna som är snälla mot plånboken, mot miljön och mot magen

Svenskarna: Rör inte min helgfrulle

Tusen svenskar: Därför slänger vi bort maten

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS