Trots höjda bolåneräntor, inflation och varningssignaler fortsätter bostadspriserna att öka. Det konstaterar mätningar från flera olika bedömare den sista tiden. Numera är det dessutom vanligt att köpa bostad innan den har nått den publika marknaden.

ANNONS

Ida Simonsson, som driver rikstäckande mäklarkedjan HusmanHagbergs kontor i Luleå säger i ett pressmeddelande från mäklaren att så kallad ”förmarknadsförsäljning” inte längre är begränsat till de tre storstadsregionerna.

”Även hos oss här uppe i norr är köparna ivriga att hitta framförallt villor innan säljarna annonserar dem. Detta är ett faktum vi redan är tvungna att förhålla hos till i våra kontakter med intressenter i varsin ände av processen”.

Köpa bostad i förväg – ett sätt att ta sig in

HusmanHagbergs VD Fredrik Kjell berättar att trenden håller i sig, framför allt när det gäller villor. Anledningen, både till att priserna ökar och till förmarknadsförsäljningen, är att utbudet är lägre än efterfrågan. Säljare och köpare har därför börjat göra upp affären innan bostaden publicerats på webben eller bostadsportaler.

”Köparnas reaktion på rådande marknad är att de vill komma i kontakt med säljare i ett tidigare skede. Om köparna är beredda att betala det pris som säljarna vill ha redan innan annonsering så ser säljarna ingen mening med att annonsera bostaden. På så sätt görs affären upp på förmarknaden”, säger Fredrik Kjell.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Här har villapriset ökat fem miljoner – på fem år [Dagens PS]
Höjd ränta på bolån i tre svenska banker [Dagens PS]