Regeringen sätter stopp för vanliga sparkonton som ger hög ränta på insatta medel men saknar insättningsgaranti. Sparare är i uppror och kallar beslutet för ”förmynderi”.

ANNONS

Bertil Paulsson, 72, har svårt att förstå varför han inte längre ska kunna spara pengar till hög ränta och säger att han vill ha en bra förklaring på varför regeringen nu, från och med årsskiftet, förbjuder sparkonton som saknar insättningsgaranti.

I en intervju med Dagens Nyheter kallar han tilltaget för ”ett jävla förmynderi”. Även om bolagen, som tidningen skriver, får ha kvar sina sparkonton utan insättningsgaranti till årets slut.  Senast vid årsskiftet till 2022 ska de vara avvecklade, uppger DN.

Bertil Paulsson har sina sparpengar i inlåningsföretaget 4spar. Han har satt in drygt 25 000 kronor på sparkontot och har tidigare sparat i fonder men då förlorat sina besparingar, runt 20 000 kronor, framgår det i artikeln.

”Tusenlapparna har tickat på, till skillnad från hos fonderna”, säger han om sitt sparande i 4spar.

”Ett bakslag för alla småsparare”

Regeringens beslut att förbjuda hans sparkonto, och alla andra sparkonton som saknar insättningsgaranti, är ”ett bakslag för alla småsparare”, anser han.

”Det är som att regeringen omyndigförklarar oss alla”.

Hos de traditionella storbankerna får spararna ingen ränta alls på sina insatta pengar, det är nollränta, medan flera nischbanker konkurrerar genom att erbjuda olika hög ränta på sparat kapital.

ANNONS
ANNONS

Sparekonomen Christina Sahlberg på Compricer uppmanar berörda sparare att vända sig till andra nischbanker, som erbjuder insättningsgaranti.

”Har man inte insättningsgaranti så riskerar man att förlora allt om bolaget går i konkurs”, säger hon till DN.

Läs även: Så sparar européerna – svenskarna sticker ut [DagensPS.se] »