Dagens PS

”Vi verkar gå mot en islossning på bostadsmarknaden"

Höjt bolånetak, bostadsmarknaden
Det råder delade meningar om höjt bolånetak. Enligt Länsförsäkringars privatekonom kan bostadspriserna öka om regeringen går vidare med förslaget. (Foto: Jessica Gow/TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 27 feb. 2024

En ökad optimism på bostadsmarknaden och ett förslag om höjt bolånetak. ”Vi verkar gå mot en islossning.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen gick Finansinspektionen (FI) ut och sågade regeringens förslag om höjt bolånetak. Gränsen går i dag vid 85 procent. Regeringen föreslår bolånetak på 90 procent. 

”Ur vår synpunkt är det ingen bra idé”, sa Finansinspektionens chef Daniel Barr om regeringens förslag. 

Anledningen till att FI sågar förslaget är att hushållens skulder kommer öka. Samtidigt som regeringens syfte med höjt bolånetak skulle vara att bostadsköparna inte behöver ta dyrare och riskfyllda blancolån. 

Positiva reaktioner om höjt bolånetak 

Det råder delade meningar om bolånetaket på flera håll men hos svenska folket är det ändå övervägande positiva reaktioner. När Demoskop tillsammans med SEB gjorde en undersökning om bolånetaket så var nästan hälften positivt inställda till en höjning. Samtidigt som var femte person dömer ut regeringens förslag. 

”För de flesta är bostadsaffären livets största investering. Då är det ganska väntat att många gillar möjligheten att kunna låna mer för att köpa en bostad och förverkliga sina drömmar”, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, enligt Dagens Industri

ANNONS

Senaste nytt

Höginkomsttagare gillar förslaget

När han får frågan varför sju av tio höginkomsttagare gillar förslaget svarar han: 

ANNONS

”Det är fler som äger sin bostad men också fler som har goda marginaler i sin ekonomi och i praktiken kan använda sig av det högre bolånetaket.”

Med hänvisning till SEB och Demoskops undersökning om höjt bolånetak skriver Di att höjt bolånetak är en ”en joker i bostadsleken.”

I undersökningen är det bara var tredje som säger att ökade lånemöjligheter förändrar möjligheterna att köpa bostad. Men bland de som planerar att köpa bostad inom fem år är 55 procent positiva. 

Ökad optimism på bostadsmarknaden

Enligt Länsförsäkringars nya Boprisbarometer märks det nu en ökad optimism på bostadsmarknaden. Fyra av tio svenskar tror på stigande bostadspriser. 

”Vi verkar gå mot en islossning på bostadsmarknaden. Positivare konjunktursignaler och att många vill flytta bidrar sannolikt till de ljusa utsikterna”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Till Di säger Länsförsäkringars privatekonom att höjt bolånetak lär påverka bostadsmarknaden. 

”Om regeringen går vidare med förslaget är det rimligt att anta att det kommer öka bostadspriserna.” 

ANNONS

Läs mer: Enklare bolån – FI ställer nya krav

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS