Regeringen kunde ge betydligt mer till hushållens ekonomi för att kompensera för de höga priserna och räntorna, menar Konjunkturinstitutet, KI. Det skulle inte påverka inflationen, enligt nya studier.

ANNONS

Det senaste året har konsumentpriserna stigit med 12 procent. För många varor som exempelvis livsmedel är inflationstakten nästan dubbelt så hög.

Dessutom har räntorna gröpt stora hål i plånböckerna.

MISSA INTE: Bråkdel: Så lite blir nya elstödet – beslutat idag [Dagens PS]

Regeringen säger nej

Men Elisabeth Svantesson (M) kommer inte vilja införa några nya stöd till hushållen.

”Det är som att kasta pengarna på en inflationsbrasa. Och det gynnar ingen på sikt”, sa Elisabeth Svantesson.

Men det stämmer inte, menar KI.

Svantesson sade att man redan infört elstöd, sänkt drivmedelsskatten och höjt bidrag och garantipensioner. Dessutom permanenterade man en högre nivå i a-kassan. Det borde räcka för att hjälpa hushållen. Mer pengar till de svenska familjerna skulle bara innebära att köpkraften minskar för alla.

ANNONS
ANNONS

Hushållens ekonomi ansträngd

Nyligen har KI gjort beräkningar som visar att 1 procent av BNP i finanspolitiskt stöd, ungefär 50 miljarder svenska kronor, bara skulle innebära inflationsförskjutning på 0,6 procent.

Det berättar Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank för Svenska Dagbladet.

Beräkningen bygger på att hela stödet går till höjda lärarlöner, fler poliser och andra offentliga yrken.

KI räknar – de gissar inte

Andra stöd som exempelvis sänkt skatt och andra direkta bidrag till hushållen skulle få ännu mindre effekt på inflationen, enligt undersökningarna som KI gjort.

”En del ekonomer invänder mot det här och pekar på att KI:s siffror baseras på osäkra modellberäkning. Men mig veterligen har ingen annan räknat på det här, och jag litar mer på KI:s beräkningar än på någons magkänsla”, säger Wallström.

Nu hoppas Wallström att regeringen sänker inkomstskatten och ger ett nytt statsstöd till Sveriges kommuner och regioner.

”Det hjälper hushållens plånböcker i dessa tuffa tider, och säkrar kvaliteten och resurserna till välfärden”, säger Andreas Wallström.

Dessutom gynnar det arbetslinjen, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om hushållens ekonomi:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Bråkdel: Så lite blir nya elstödet – beslutat idag [Dagens PS]

Extrem inflation drabbar främst barnfamiljer [Dagens PS]

Kvinnor dubbelt så bra på investeringar [Dagens PS]

Nu drabbas två av tre hushåll av räntesmockan [Dagens PS]