Men Magdalena Andersson (S) backar inte. Tvärt om anser hon att bankernas rekordvinster på bolån är ett starkt argument för pålagan.

ANNONS

Det här rapporterar TT och konstaterar att bank efter bank redovisar fortsatt ökade ränteinkomster, bland annat som en effekt av att svenska hushåll lånar men också för att bankerna höjer sina vinstmarginaler på framför allt bolån.

Finansminister Magdalena Andersson upplever att hon på goda grunder kan införa en bankskatt – med facit hand.

”Det är tydligt att de svenska bankerna tjänar väldigt stora pengar och det visar också att det finns utrymme att ta ut en bankskatt. Man kan diskutera hur den ska utformas, men det är uppenbart att utrymmet finns”, säger hon till TT och tror att pengarna som hon hämtar från bankerna delvis kan bekosta välfärden.

Hos bankerna jäser missnöjet och stora personalneddragningar planeras nu som en följd av Anderssons aviserade bankskatt.

SEB räknar enligt artikeln med att skatten kommer att kosta banken 700 miljoner kronor, vilket självfallet får effekt på antalet anställda, deklarerar den avgående SEB-chefen Annika Falkengren, som även är ordförande i Bankföreningen.

” Kan man verkligen göra så här när man styr ett land? Vad är nästa bransch som man liksom tycker behövs dras åt?” frågar hon.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Han varnar för att 16.000 jobb är i fara [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Finansskatt sänker Stockholm [DagensPS.se] >