Har du suttit på en arbetsintervju och vetat att du är underkvalificerad, kanske även tvivlat på din kompetens? Oroa dig inte. Att understundom känna sig som en bluff behöver inte vara fel. Det kan tvärtom hjälpa dig att uppnå högre mål, skriver Bloomberg.

ANNONS

”Impostor syndrome” eller så kallat bedragarsyndrom är en term som brukar förekomma när man beskriver människor som tvivlar på sin förmåga, känner sig falska eller är rädda att avslöjas som en bluff.

Ett relativt negativt laddad tillstånd som har en förmåga att påverka högpresterande personer som har svårt att acceptera sin prestationer, eller återkommande ifrågasätter sin egen kompetens.

Kanske känner du igen dig i den bilden? Då har du troligen inte tänkt på att bedragarsyndrom faktiskt kan vara en bra sak. Kanske inte heller att det kan vändas till en superkraft?

För tänk om det faktum att du inte tror dig vara kvalificerad nog är ett tecken på att du tvärtom besitter mod nog att satsa och i förlängningen uppnå en högre nivå på den professionella skalan?

Tanken svindlar. Tänk om det faktiskt fungerar?!

ANNONS
ANNONS

Framgångsrika bedragare

En av många som kan skriva på det är Magnus Carlsen, en av de största schackspelarna genom tiderna, som nyligen erkände i en podcast att han ofta känt sig som en bluff.

Ytterligare två exempel utgör basketspelarna Kobe Bryant och LeBron James som båda valde att stå över collegebasket och gå direkt på NBA. Ett hyfsat okonventionellt karriärsteg som borde ha framkallat en viss oro i magkontoret. Kanske även genererat känslor av otillräcklighet.

En titt på dessa personer i dag visar emellertid att så inte är fallet. Tvärtom har deras karriärer blomstrat, utan att någon betraktat dem som bluffmakare eller bedragare. Detsamma kan sägas om Carlsen som vid 19 års ålder rankades som världens högst rankade schackspelare.

Eller någon av alla de tonåringar som hoppar av college för att kort därpå grunda århundradets startup och bli miljardärer?

Sett ur det perspektivet är bedragarsyndrom, om det används rätt, kanske inte så dumt. Särskilt inte när det gäller rekrytering av nya, hungriga talanger på arbetsmarknaden.

Mänskligt att tvivla

Med detta sagt är det dock viktigt att iaktta viss försiktighet. Alla bedragare kan inte lyckas. Framförallt kan du inte lura dig genom livet.

ANNONS
ANNONS

Däremot behöver du inte gå under när känslorna tar över och du känner dig som en bluff. Särskilt inte eftersom de i första hand är känslor och inte nödvändigtvis fakta. En lagom portion tvivel kan göra gott och sporra dig.

En annan fördel med bedragarsyndromet är att det kan ge dig mer förståelse för dina medmänniskor. Inte minst eftersom omkring 82 procent antas lida av någon from av bedragarsyndrom, vilket i någon mån visar på att det är mänskligt att tvivla på sig själv och omfamna sin inre bedragare, skriver Bloomberg. 

Läs även: Så kan ett starkt nätverk hjälpa dig landa drömjobbet [Dagens PS]

Läs även: Lista: De tio mest efterfrågade distansjobben [Dagens PS]