Dagens PS

Tips: Så hanterar du besvärliga kollegor

kollegor
(Foto: Pixabay).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Personer med komplexa personligheter kan vara svåra att arbeta med. Dagens PS berättar hur du bäst kan hantera osäkra eller otydliga kollegor – och på så vis kunna skapa en harmonisk arbetsplats. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De allra flesta av oss spenderar en stor del av dagarna på våra arbetsplatser, tillsammans med kollegorna.

Då är det extra viktigt att stämningen på kontoret och i arbetsteamet är så bra som möjligt.

Du är kanske chef eller har ansvar för personal? Då är det extra viktigt att fånga upp och hantera kollegor med komplexa personligheter.

Genom några få enkla steg kan du få ditt team att växa tillsammans.

MISSA INTE: Viagra stoppas i Ryssland – då händer det här

Alla har väl sina sidor, eller?

Det är naturligt att inte alltid vara på topp, eller att känna sig osäker då och då. Det är till och med okej att inte alltid vara sitt trevligaste jag.

Men det gäller att vara uppmärksam. Upplever du att du har kollegor som har ett ihållande negativt beteendemönster? Då kan det vara dags att ta ett snack.

ANNONS

Du bör vara extra lyhörd när en kollega trycker ner andra på jobbet för att lyfta upp sig själva, eller konstant pratar om hur upptagna de är för att visa att de är viktiga personer.

Varningslampan lyser extra rött om din kollega ska lägga sig i allt du gör och får dig att ifrågasätta varje steg du tar.

ANNONS

Senaste nytt

Ta ett snack över en kaffe

Negativa beteendemönster, så som de vi nämnde ovan, kan bero på att din kollega är väldigt osäker på sig själv.

CNBC listar hur du bäst kan nå fram till denna typ av personligheter.

Ett första steg är att du bokar in ett möte tillsammans med kollegan, föreslår att ni tar en kaffe, och sätter er i ett rum där ni kan prata ostört.

Försök att lära känna din kollega bättre, fråga hur hen mår, och uppmärksamma gärna något som du tycker är positivt med kollegans arbete.

Alla är någons barn

ANNONS

Ja, det kanske låter klyschigt, men det kan vara en bra utgångspunkt att tänka att alla faktiskt är någons barn. Alla behöver trygghet, vänlighet och förståelse för att kunna känna sig trygga – vissa behöver det extra mycket.

Ladda dig själv med positiva tankar och ha din kollegas bästa i åtanke.

Även om hen är svår att nå fram till – eller till och med har en taskig attityd – kan det vara bra att du föregår med gott exempel.

Visa att du finns där för din kollega och att du ser honom eller henne. Om du tar initiativ att sprida positiv och en tillåtande energi, kan hela teamet växa.

Men kom ihåg – du ska låta någon trampa på dig eller andra. Mår hela ditt team dåligt på grund av en medarbetares beteende, kan det vara dags för ett allvarligt snack.

Läs även: Här får du betalt – för att gå till jobbet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS