Sverige klättrar till en tredjeplats när det gäller att utveckla, attrahera och behålla talanger inom arbetskraften. Samtliga nordiska länder lämnar ett starkt avtryck på listan.

ANNONS

Det är International Institute for Management Development (IMD) som nu presenterar sin årliga talanglista. Sverige tar brons med en tredjeplats.

Rankingen gäller hur bra länderna är på att utveckla, attrahera och behålla talanger. Detta beskrivs som en förutsättning för god konkurrenskraft i en föränderlig värld.

”De flesta ledande ekonomier betonar utveckling på lång sikt genom att fokusera på investeringar och utveckling. Det här fokuset går bortom akademiska aspekter genom effektiv implementering av praktikplatstjänster och arbetsträning. En sådant här tillvägagångssätt säkrar en konsekvent inriktning på tillgång och efterfrågan av talanger”, säger Artur Bris på IMD i ett pressmeddelande.

Sverige avancerar fem placeringar jämfört med den förra rankingen. Vi är enligt organisationen bra på att investera offentliga medel i utbildning och den privata sektorn prioriterar sin förmåga att dra till sig talanger.

Norden placerar sig högt, då samtliga nordiska länder intar topp tio. Danmark är före Sverige, på en andraplats.

ANNONS
ANNONS

Bäst i världen är Schweiz. I botten hamnar många latinamerikanska länder, där det sker en ”brain drain”, alltså en flykt av flera kompetenta talanger. Det investeras också för lite för att skapa förutsättningar för talanger i dessa länder.

62 länder undersöktes i rankingen.