Dagens PS

Slopa mobilen och förbättra dina arbetsrelationer

phubbing
Att fokusera på mobilen istället för den eller de personer du har framför dig är ett återkommande fenomen som kommit att kallas "phubbing".(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Mobiltelefoner är med oss överallt, men hur rimligt är det egentligen att de ska vara påslagna under arbetsmöten? Här berättar vår karriärcoach Nina Jansdotter om så kallad “phubbing” och hur du bäst undviker det på din arbetsplats. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att fokusera på mobilen istället för den eller de personer du har framför dig är ett återkommande fenomen som kommit att kallas “phubbing”.

Med phubbing, som syftar till engelskans “phone” (telefon) och “snubbing” (snäsa eller avvisa) avses helt enkelt mobilanvändning som gått överstyr. Det kan ställa till det i de flesta relationer, inte minst yrkesmässigt, under arbetsmöten, skriver Illustrerad Vetenskap.

Effekterna av att välja mobilen

Skälen till det är flera, även om det mest uppenbara är att du faktiskt avvisar andra.

“När du inte är närvarande i ett möte och istället sitter med mobilen, är risken stor att den som talar känner sig dissad, oviktig eller till och med ’oälskad’ om vi ska dra det så långt. Vi är alla människor och sociala varelser med ett behov av att känna samhörighet”, säger Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach.

Att plocka fram en mobil när andra söker din uppmärksamhet signalerar således att du inte prioriterar andra människor eller deras tid oavsett om det rör en professionell eller privat relation.

Vill du bli en respekterad och omtyckt kollega, vän eller partner, behöver du därför visa att du bryr dig, genom att lägga mobilen åt sidan. Här är 4 tips från Nina som gör det enklare att förebygga phubbing på arbetsplatsen.

ANNONS

Senaste nytt

Så undviker du phubbing 4 tips

ANNONS

1. Utforma riktlinjer

En vanlig fallgrop på arbetsplatsen är avsaknaden av regler eller policys som rör ordningen under ett jobbmöte.

Ett bra tips är därför att adressera problemet med mobil- eller laptopanvändning under era möten, lyssna in allas argument och utforma riktlinjer. Det förebygger irritationsmoment och blir tydligare för alla.

2. Berätta vad du gör

Oförutsedda situationer sker på alla arbetsplatser. Hit hör förstås brådskande mejl, sms eller samtal, som du behöver besvara, och det är helt okej, så länge som du kommunicerar det.

På samma sätt kan missförstånd enkelt undvikas om du talar om för dina kollegor att du exempelvis tar mötesanteckningar på din mobil eller söker upp relevant information.

phubbing

“När du inte är närvarande i ett möte och istället sitter med mobilen, är risken stor att den som talar känner sig dissad, oviktig eller till och med oälskad”, säger Nina Jansdotter. (Foto: Nina Jansdotter)

3. Minimera antalet möten

ANNONS

Tiden är knapp under en arbetsdag, vilket kan resultera i att du sitter av tiden eller lockas av mobilen under dina möten. Särskilt om de blir för många och långa.

En bra tumregel på arbetsplatsen är därför att minimera antalet möten.

Försök att hålla de möten ni faktiskt har korta och tidseffektiva med en tydlig dagordning. Det ökar chanserna för att alla är med och bidrar och inte flyr in i mobilen och den digitala världen.

4. Använd tystnaden

För dig som håller i ett arbetsmöte kan det såklart vara väldigt frustrerande att någon väljer mobilen och sina sociala medier framför dig. Viktigt att komma ihåg är dock att det är ditt ansvar att engagera och få med dig dina kollegor.

Undvik därför långrandiga monologer och inkludera alla i samtalet.

I de fall du helt tappar dina åhörare är ett bra tips att bli helt tyst och vänta ut de andra.

Det kräver lite mod men är ett effektivt vapen om phubbingen tagit över mötet.

ANNONS

Tips! Du kan få mycket gehör om du är ärlig och både tar emot och ger feedback. En enkel men trevlig gest när du avslutat ett möte eller en presentation kan därför vara att säga ’tack för att du/ni lyssnade, det uppskattar jag’.

Vill du läsa mer om jobb och karriär ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Därför är det slöseri med tid att brainstorma

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS