Ditt jobb förändras utan att det egentligen märks. ”Tyst anställning” kommer att dominera USA 2023 och sprida sig, enligt experter som konstaterar att det gäller för varje medarbetare att förbereda sig.

ANNONS

Det är ett, delvis, nytt arbetsplatsfenomen som nu breder ut sig och som HR-experter definierar som ”tysta anställningar”.
Fenomenet kommer att dominera USA 2023 och sprida sig över västvärlden, skriver Make It.

Vad det handlar om?
– Tyst anställning är när en organisation skaffar sig nya färdigheter utan att faktiskt anställa nya heltidsanställda, säger Emily Rose McRae, som har lett Gartners framtidsarbetsforskningsteam sedan starten 2019.

Jobb som byter skepnad

– Ibland innebär det att anställa korttidsentreprenörer. Andra gånger att uppmuntra nuvarande anställda att tillfälligt gå in i nya roller inom organisationen, säger McRae.

När företag anställer enligt standardmodellen handlar det vanligtvis om tre typer av åtgärder.
Man fyller på en gammal roll, man skapar en ny tjänst eller man åtgärdar ett akut och omedelbart behov.

Blandar och ger

Tyst anställning handlar om den tredje kategorin, men involverar ofta inte någon ny anställning alls.
Istället prioriterar man omedelbara behov genom att blanda om i de anställdas nuvarande arbetsuppgifter.

ANNONS
ANNONS

Emily Rose McRae definierar det som ”intern tyst anställning” och tar det australiska flygbolaget Qantas som ett färskt exempel.
Där bad man mellanchefer att hantera en akut brist på arbetskraft förra året, delvis genom att själva rotera in som bagagehanterare.

”Känns vettigt”

– Befattningshavarna gör det delvis för att det är rätt sak att göra för att hålla företaget igång, men det är också en rotation som känns vettig för många människor, säger McRae som påpekar att Qantas-cheferna på köpet fick en djupare förståelse för hur deras verksamhet fungerar.

Det finns samtidigt en viss inneboende spänning här, konstaterar McRae.
Om du tillfälligt omplaceras till en annan del av ditt företag kan du tolka det som att att ditt vanliga jobb inte är särskilt viktigt. När allt kommer omkring blir ingen anställd för att fylla på dina gamla ansvarsområden.

Viktigt motivera

Chefer kan hjälpa till att ta itu med det genom att tydligt formulera varför det specifika projektet eller affärsdivisionen är så avgörande för företaget. Det hjälper medarbetaren att känna sig uppskattad.

Ingen vill kastas in i en helt ny roll om de redan gillar sitt jobb. Ingen vill heller arbeta för ett sönderfallande företag – och McRae säger att många företag skulle kunna falla sönder utan tyst anställning i år.

ANNONS
ANNONS

Med det i åtanke vilar framgången för en effektiv tyst anställningsprocess i hur den utformas för anställda.
– Om du ber ett gäng människor att göra det här steget, borde du kunna formulera: Vad betyder detta för dem, säger McRae.

En bra chans

Och för den anställde ger tyst anställning också möjligheter om man är intresserad.
Se det som en möjlighet att diskutera dina långsiktiga mål, är McRaes uppmaning.
– Det här är en riktigt bra chans för anställda att sätta sig ner och säga till sina chefer, sina HR-personal och till företaget som helhet: ”Ja, jag är villig att göra det här. Låt oss prata om vad det här betyder för min karriär”, avslutar McRae.

Läs mer om jobb och karriär

Ekonomisk kris slår mot nyföretagande [Dagens PS]