Sedan 2015 har antalet poliser i Stockholm enbart ökat med 15 personer. Polisförbundets ordförande Lena Nitz tror inte att målet om fler poliser kommer att nås. ”Man har svårt att rekrytera poliser till Stockholm”, säger hon.

ANNONS

Våldet breder ut sig i Sverige vilket även sätter käppar i hjulet för näringslivet, som Dagens PS har berättat.

Polisen behöver mer resurser för att bekämpa gängen och rättsväsendet har fått 2,1 miljarder mer i snitt per år sedan 2014.

Målet ska nås

Målet om fler poliser på gatorna kommer att nås menar inrikesminister Mikael Damberg.

”Vi tar verkligen ansvar för att ge Polisen nya resurser, växa Polisen kraftfullt. Vi tar ansvar genom att skärpa lagstiftningen och skärpa straffen”, säger han till Di.

Rent konkret är målet att antalet polisanställda i slutet av 2024 ska ha vuxit till 38 000 varav 26 200 i uniform – siffror som enligt Mikael Damberg inte är svåra att uppnå.

ANNONS
ANNONS

”Polismyndigheten säger att de ligger enligt plan. De har växt nästan snabbare än de hade planerat så här långt”, säger han.

Håller inte med

Men den bilden delas inte av högsta chefen inom Polisförbundet Lena Nitz.

”Att nå målet om drygt 26 000 poliser till 2024 ser väldigt tufft ut”, säger hon och pekar på att det är antalet civilanställda poliser som blir fler.

I Stockholm, som är en av de hårdast drabbade regionerna av grov kriminalitet, är ökningen av antalet poliser sedan 2015 totalt 15 personer.

Det motsvarar 1,3 procent av den 1 186 personer stora förstärkningen, enligt Polismyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Dåliga löner

Det är framför allt de låga lönerna som skrämmer bort potentiella nya poliser från yrket – de genomsnittliga grundlönerna i kåren har ökat med 6 000 kronor i månaden sedan 2015 enligt Polismyndigheten. Samtidigt som huvudstaden har få nya poliser så sker fyra av tio skjutningar i Stockholmsområdet sedan i fjol.

”Man har svårt att rekrytera poliser till Stockholm. Med en polislön är det svårt att leva i Stockholm”, klargör Lena Nitz.

Läs mer: Nya regler: Personer med adhd får nu bli polis