Personer som har adhd har tidigare stoppats från att bli polis – men nu ändras intagningsreglerna till polisutbildningen. Varje fall ska i stället bedömas individuellt. 

ANNONS

Diskrimineringsombudsmannen DO slog i juni fast att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering då de utesluter personer med så kallade NPF-diagnoser (neuropsykiatriskt funktionshinder) från mönstringen.

Ska nu prövas individuellt

Polismyndigheten har haft samma policy för sökande till polisutbildningen, men ändrar nu policyn efter DO:s beslut, skriver Polistidningen.

”DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet”, säger Eva Årestad Radner på Polismyndighetens hr-avdelning till Polistidningen.

Ny praxis från ansökan nu i höst blir därför att personer som svarar ja på frågan om de har adhd, add, mbd, damp, Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom i stället för att diskvalificeras från ansökan till att bli polis få den prövad individuellt av Plikt- och prövningsverket. Hur den prövningen ska gå till är ännu inte klart.

”Det är något vi måste prata med Plikt- och prövningsverket om, eftersom det är de som gör prövningen. Vi måste ha en samsyn, och det är något vi kommer att börja jobba med efter semestrarna”, säger Eva Årestad Radner till Polistidningen.

Finns en anmälan sedan tidigare

DO har sedan tidigare en tillsyn mot Polismyndigheten om att myndigheten sållar bort personer med NPF-diagnoser, efter en anmälan av Varbergspolisen Carl Svane, skriver Polistidningen. Myndigheten ska yttra sig i ärendet senast i september – men nu ändrar man alltså reglerna.

”Försvarsmakten har redan ändrat sina regler och vi tyckte att det var viktigt att ta vårt beslut i samma svep. Vi får reda ut hur bedömningen ska göras sedan”, säger Eva Årestad Radner till Polistidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Se de första bilderna på svenska polisens nya super-Volvo

Läs mer: Polisen: Sju veckors väntetid för att få pass