Vill du plugga och samtidigt får betalt? Vara garanterad jobb efter utbildningen? Det finns en rad utbildningar att välja mellan som till exempel elektriker och lokförare.

ANNONS

DN har listat en rad utbildningar där du får betalt för att plugga och sedan har ett jobb som väntar i slutet av utbildningen.

Tunnelbaneförare är ett hett yrke

Ett bolag som står för sin egen utbildning är MTR som kör Stockholms tunnelbana. Izabella Haak hoppade på erbjudandet att bli tunnelbaneförare, genom MTR:s utbildning som är tre månader.

”Det känns skönt att få betalt under utbildningen och slippa åsidosätta sin ekonomi, för jag bor inte hemma längre”, säger hon.

Izabella Haak är 21 år och får 25 180 kronor som ingångslön, en lön som sedan stegvis ökar till 31 746 kronor efter fyra år.

MTR har förarbrist och har satt målet att utbilda 120 tunnelbaneförare om året. Bolaget betalar även för utbildningen för sina lokförare som är på ett år. SJ betalar också för sina utbildningar som lokförare och vill du hellre satsa på jobb som spårvagnsförare ska du ta en utbildning hos Göteborgs spårvägar eller VR i Stockholm.

Stor brist på hantverkare

Det råder även stor brist på hantverkare där till exempel JM betalar ut lön till sina lärlingar under fyra år. Även plåtslagare och elektriker är heta yrken som bolagen är beredda att betala sina lärlingar för.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rapport: Högskoleutbildning lönar sig allt mindre [Dagens PS]

Läs även: Handelsexpert leder satsning på spelbaserad utbildning [Dagens PS]