Storbritanniens nya justitieminister Dominic Raab har en ny plan för att lösa landets arbetskraftsbrist – anställa fångar som är ute på permission.

ANNONS

Flera brittiska medier, bland annat Daily Mail, rapporterar om uttalanden i The Spectator från Storbritanniens nya justitieminister och vice premiärminister Dominic Raab där han spekulerar i hur landets arbetskraftsbrist kan lösas med fångar.

”Vi har fått fångar och lagöverträdare att göra volontärarbete och obetalt arbete”, säger Dominic Raab till The Spectator.

”Varför inte – om det finns brister – uppmuntra dem att göra betalt arbete där det finns en fördel för ekonomin, nytta för samhället? Om du ger människor egna intressen i spelet, ge dem något att förlora, om du ge dem lite hopp, det är mycket mindre sannolikt att de begår ett nytt brott”.

Var tidigare utrikesminister 

Dominic Raab fick sitt nya jobb som justitieminister när premiärminister Boris Johnson stuvade om i regeringen i början av september, innan dess var han utrikesminister.

Han ställde sig också bakom idén att ge asylsökande möjlighet att arbeta i Storbritannien medans deras ansökningar hanterades av myndigheterna, skriver Daily Mail.

”Om de lär sig språket och de kan arbeta, integreras de mycket bättre och de bidrar positivt”, säger han.

Vill inte ge migrantvisum till lastbilschaufförer

Tidningen citerar också statistik om att 33 000 asylsökande väntade minst ett år på att få besked om de får stanna i Storbritannien – i nuläget får asylsökande inte arbeta i landet innan processen är färdig. I nuläget finns det 1,9 miljoner jobbannonser ute i landet, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Däremot är justitieministern emot förslaget från oppositionspartiet Labour om att ge 100 000 migrantvisum till lastbilschaufförer som en akut lösning på den transportkris som plågar Storbritannien och som lett till att panikinköp av bensin och tomma stormarknadshyllor har blivit vanliga de senaste veckorna, vilket Dagens PS rapporterat om.

Läs även: Regeringen i krismöte – el 20 gånger dyrare än i Sverige [Dagens PS]

Läs även: Bensinbrist i Storbritannien – armén kan sättas in [Dagens PS]