Det är en rejäl bensinbrist i Storbritannien – nu överväger regeringen att sätta in armén för att leverera bränsle till pumparna.

ANNONS

Köerna har ringlat långa till bensinstationerna i Storbritannien den senaste veckan efter att rädsla för att tillgången till bränsle ska försämras, vilket skapat en självförstärkande våg av panikköp för att säkra bränsle. Ju fler stationer som fått slut på bensin – desto fler har köat på dem som fortfarande har bensin kvar.

Nu överväger den brittiska regeringen under premiärminister Boris Johnson att sätta in armén som en möjlig lösning för att säkra leveranserna, skriver BBC.

Två tredjedelar av stationerna tomma

Branschorganisationen The Petrol Retailers Association varnar för att så många som två tredjedelar av deras medlemmar av fristående bensinstationer utanför motorvägsnätet har slut på bränsle, och resten av dem är ”delvis torra och tar slut snart.” Oljebolagen har prioriterat att fylla på stationerna vid motorvägarna.

”Panikköp, rakt och enkelt”, säger PRA:s ordförande Brian Madderson om varför köerna ringlar långa.

Det är främst vid de stora städerna i Storbritannien som pumparna stannat, medans Nordirland hittills inte har påverkats alls.

Näringsminstern Kwasi Kwarteng meddelade att oljeindustrin nu ska undantas från en konkurrenslag, ett undantag som matindustrin tidigare också fått. Landet har stora problem med sina leveranskedjor, vilket påverkar en rad branscher.

Svårlöst problem med lastbilschaufförer

Problemen beror främst på ett kroniskt och svårlöst underskott av lastbilschaufförer, då många av de som tidigare körde lastbil i Storbritannien var EU-medborgare som återvänt hem efter Brexit och under coronapandemin. Landet saknar runt 100 000 lastbilsförare, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Nu hoppas Storbritannien att locka tillbaka dem med hjälp av nya tillfälliga visumregler.

”Även om det alltid har funnits och fortfarande finns mycket bränsle på raffinaderier och terminaler, är vi medvetna om att det har varit problem med leveranskedjorna”, säger Kwasi Kwarteng.

ANNONS
ANNONS

Även stora energiföretag som Shell, ExxonMobil och Greenergy har i ett gemensamt uttalande påpekat att de inte har någon bensinbrist.

”Tillfälliga ökningar i kundernas efterfrågan – inte en nationell bränslebrist”, skriver företagen.

Läs även: Brexit + corona = brittisk chaufförskris [Dagens PS]