USA:s största bank JP Morgan har gett sin vd Jamie Dimon en ”speciell belöning” potentiellt värd miljoner dollar, rapporterar BBC.

ANNONS

Företaget säger att styrelseordförande och vd Jamie Dimon fått en ”speciell belöning” (”special award”) då de vill övertyga honom att fortsätta leda bolaget.

”Denna speciella belöning återspeglar styrelsens önskan att Dimon ska fortsätta att leda företaget under ytterligare ett betydande antal år”, skriver man i ett brev till bolagets investerare.

Belöningen är på 1,5 miljoner ”stock appreciation rights”, som fungerar som optioner där han kan tjäna stora belopp om bankens aktiekurs fortsätter uppåt.

Tog över banken före finanskrisen

65-årige Dimon tog över som vd för JP Morgan 2005 och blev också styrelseordförande året därpå. Han är den ende som var chef för en av USA:s storbanker under finanskrisen 2008 som fortfarande sitter kvar på sin post. Han har överlevt både cancer och en akut hjärtoperation som vd för storbanken.

Under hans ledning har JP Morgan blivit USA:s största bank. 2020 fick han 31,5 miljoner dollar i ersättning från storbanken, och har enligt Forbes en förmögenhet på 1,8 miljarder dollar, motsvarande drygt 15 miljarder svenska kronor.

Spekuleras om efterträdare

Hans framtid på banken och vem som ska bli hans efterträdare är ofta föremål för spekulation på Wall Street, enligt BBC. Han själv sa 2018 att han skulle jobba vidare i ”runt fem år.”

”Det finns ingen diskussion om att Mr Dimon ska lämna någon av sina roller och de oberoende styrelseledamöterna inledde beslutet att bevilja dagens belöning. Inga tredje parter var inblandade”, säger en talesperson för JP Morgan till BBC och tillägger:

ANNONS
ANNONS

”Optionerna är mycket begränsade med inlösen om fem år. Och han får bara sälja aktier relaterade till belöningen om tio år. Styrelseledamöter kan också annullera eller återkräva tilldelningen. Och optionstilldelningen har inget värde om aktien inte ökar.”

Läs mer: JPMorgan: Toppvalen bland investmentbankerna