Dagens PS

Här är världens tio bästa universitet

Oxford är ett av få icke-amerikanska universitet som är med på tio i topp.
Oxford är ett av få icke-amerikanska universitet som är med på tio i topp. (Steve Parsons/Pool via AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

US News & World report har rankat världens tio bästa universitet utifrån en rad olika mått. Över 1700 universitet i 90 länder har varit med i jämförelsen. De allra flesta på topplistan ligger i USA.

U.S. News & World Report konstaterar i sin årliga ranking att åtta av tio toppuniversitet är amerikanska. De 13 olika mått som man har matat in i sin rankningsfunktion inkluderar bland annat rykte vad gäller forskningsresultat, publikationer per anställd och internationella samarbeten.

“Den här rankningen skiljer sig från andra rankningar genom att den lägger tyngd på akademisk forskning”, säger Robert Morse, datastrateg på US News & World Report i ett uttalande:

“Rankningen ‘Bästa globala universiteten’ innehåller en rankning av mer än 1 700 lärosäten, såväl som rankning av ämnesfakulteter på ytterligare 255 universitet, sammanlagt 2 005 lärosäten, vilket ger oss information för studenter som är intresserade av just lärosäten som prioriterar forskning”

Som tidigare år dominerar amerikanska universitet topplistan, och det är i stort sett samma universitet som rankningen har lyft fram tidigare år, skriver CNBC. Det  finns några undantag. University of Washington i Seattle och Cambridge University är nya på tio i topp.

Längre ned på rankningen, men ändå högt upp, finns flera universitet i andra världsdelar. University of Cape Town, utnämns till Afrikas bästa universitet, Tsinghua University i Beijing anses vara Asiens bästa lärosäte, Universitey of Melbourne är bäst i Australien, och Universidade de São Paulo är enligt listan bäst i Latinamerika.

Här är de bästa tio universiteten

  1. 1. Harvard University
  2. 2. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  3. 3. Stanford University
  4. 4. University of California, Berkeley
  5. 5. University of Oxford
  6. 6. Colombia University
  7. 7. University of Washington
  8. 8. University of Cambridge
  9. 9. California Institute of Technology
  10. 10. John Hopkins University

Läs också:

Chalmersforskare: Ingen övre gräns för människors livslängd

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS