Dagens PS

Grym på matte och sugen på hög lön? Här är perfekta jobbet

jobbet
Med riktigt goda mattekunskaper kan du få ett av arbetsmarknadens skönaste och bäst betalda jobb. (Foto: Unsplash)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Om du vill kunna jobba på distans med ett lågstressyrke som betalar riktigt bra behöver du bara damma av mattekunskaperna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur ser det idealiska yrket ut egentligen? Det beror på vem du frågar – 64 procent ser lön och förmåner som avgörande faktorer, enligt en Gallup-undersökning från 2022.

Nästan lika många tycker att balans mellan arbete och fritid är mycket viktigt för att man ska vilja acceptera ett jobberbjudande.

Nu har CNBC hittat det perfekta jobbet för de flesta – och det är en riktig doldis.

Läs mer: Här är länderna där lönerna ökar mest – Dagens PS

Prissätter försäkringar

Aktuarier, eller försäkringsmatematiker, ansvarar för att räkna på försäkringsprodukter från ett riskperspektiv. På så vis kommer man fram till rätt prissättning av dem, enligt Stockholms universitet.

Aktuarier använder relevant data om bland annat dödlighet, olyckor och sjukdom för att bygga sannolikhetsmodeller över olika scenarier och ge råd därefter.

Många av dem kan jobba antingen hybrid eller helt på distans – och i Sverige landar månadslönen på saftiga 62 000 kronor i genomsnitt.

ANNONS

Läs mer: Distansarbete – en ny kvinnofälla? – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Enda utbildningen i Sverige

För att kunna jobba som aktuarie måste du ta en kandidatexamen i matematik eller statistik, alternativt gå Sveriges enda aktuarieutbildning i Stockholm.

Utöver hög lön och flexibilitet är jobbet också hett eftertraktat på den svenska arbetsmarknaden.

I USA kommer antalet anställda sådana att ha ökat med 23 procent de kommande tio åren – troligtvis som ett resultat av klimatförändringar.

“Det kan finnas ett större behov av att bedöma risken för tornador, översvämningar och orkaner”, säger Vicki Salemi, karriärexpert på rekryteringsplattformen Monster.

Jobbet rankas också som ett av dem minst stressiga. När amerikanska arbetsmarknadsdepartementet rankade hundratals yrken på en skala från 0, minst stressigt, till 100, mest stressigt, hamnade aktuarier på 57.

Läs mer: Sju ovärderliga egenskaperna som företagen vill ha – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS