De senaste veckorna har varit fulla av pampiga avslutningsceremonier på amerikanska universitet. Men arbetsmarknaden som väntar studenterna i USA är en av de tuffaste på årtionden.
Från Ivy League till arbetslös: Fler högutbildade utan jobb i USA


Mest läst i kategorin
Den amerikanska jobbmarknaden visar motståndskraft mot turbulensen i ekonomin. Arbetslösheten ligger strax över 4 procent, och nya jobb har skapats varje månad det senaste året. Det är starka signaler.
Trots det rapporteras det om nyutexaminerade med bachelor- eller masterexamen, även från USA:s mest prestigefyllda universitet, som skickar ut hundratals ansökningar utan att få svar.
“Det är en väldigt tuff arbetsmarknad för universitetsstudenter, och det kommer ta tid att komma ur det här”, säger Matthew Martin, senior USA-ekonom på Oxford Economics till CNN.
Läs även: AI slår mot ungdomar – instegsjobb försvinner först
För första gången sedan mätningarna började 1980 ligger arbetslösheten för nyutexaminerade (22 till 27 år, med minst en kandidatexamen) konsekvent högre än den nationella arbetslösheten, enligt Oxford Economics.

Svårast för unga män att få jobb
Sedan mitten av 2023 har arbetslösheten bland nyutexaminerade ökat med 1,6 procentenheter. Det är tre gånger så mycket som ökningen i den övriga befolkningen. För personer mellan 20 och 24 år ligger arbetslösheten nu på 8,2 procent.
Det är nästan dubbelt så högt som snittet. Siffrorna är ännu mer oroande för unga män, vars arbetslöshet ökat till 9,6 procent från 6,7 procent för ett år sedan.
Läs även: Döljer USA:s starka jobbsiffror en finanskris?
Jenna Macksoud tog examen från American University i slutet av 2023 och började direkt jaga sitt första jobb. Den 23-åriga New Jersey-bon sökte fem till tio jobb om dagen i över ett år utan resultat.
“I efterhand var det definitivt traumatiskt. Det började väga tungt”, säger Macksoud till CNN.
“Det kändes hopplöst.”
Efter att ha kört fast med jobb inom statliga organisationer och ideella sektorn breddade hon till slut sitt sökande och fick ett jobb inom affärsutveckling på ett IT- och cybersäkerhetsföretag
I jakten på sitt förstajobb prövar studenter nya vägar: mentorer, AI-simulerade intervjuer och obetalda uppdrag för att bygga portföljer. Att söka jobb på ett stort techbolag utan att först bli rekommenderad av en anställd anses numera nästintill meningslöst.
Är AI redan på väg att slå ut förstajobben?
Dario Amodei, vd för AI-jätten Anthropic, varnar för att AI kan slå ut hälften av alla enklare jobb och pressa upp arbetslösheten till mellan 10 och 20 procent inom ett till fem år. Han säger i en intervju med CNN:s Anderson Cooper att det är “kusligt” hur omedvetna både allmänheten och beslutsfattare är om vad som håller på att ske.
“Vi måste agera nu. Vi kan inte bara sömngå in i det här”, varnar Dario Amodei.
Förlusten av jobb kan redan vara i gång, åtminstone i vissa sektorer.
Oxford Economics konstaterar att sysselsättningen inom datavetenskap och matematik, två branscher särskilt sårbara för AIm har minskat med 8 procent sedan 2022 för personer mellan 22 och 27 år. För äldre i samma branscher är sysselsättningen däremot oförändrad.
“AI slår definitivt ut vissa enklare jobb”, säger Matthew Martin och tillägger att dock tror att AI både kommer ta bort och skapa nya jobb, särskilt inom tekniksektorn.
Alla håller dock inte med.
“Vi ser inga bevis för att den här (långsamma) nyanställningen beror på AI”, säger Kory Kantenga, chefsekonom på LinkedIn till CNN.
Han påpekar att liknande varningar förekom när till exempel bankomater infördes.
“Då trodde man att banktjänstemännen skulle försvinna.”
Läs även: “Tänkande jobb” i fara – ny rapport larmar om AI:s intåg

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.