Dagens PS

Falsk examen – ett växande problem inom sjukvården

Försäljning av falska utbildningsbevis har blivit en industri som tjänar över 70 miljrder kronor om året
Försäljning av falska utbildningsbevis har blivit en industri som tjänar över 70 miljrder kronor om året. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Försäljning av falska utbildningsdiplom har funnits länge och denna industri växer snabbt och drar nu uppskattningsvis in över 70 miljarder kronor om året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I januari avslöjade USA:s justitiedepartement anklagelser om kriminell konspiration mot 25 personer i samband med försäljning av hela 7 600 falska utbildningsdiplom från tre nu nedlagda sjuksköterskeskolor i Florida det rapporterar Forbes.

Outbildade sjuksköterskor på sjukhus

Försäljningen i Florida ska ha inbringat 114 miljoner dollar, nästan 1 191 miljoner kronor, och de falska utbildningsdiplomen möjliggjorde för outbildade att ta USA:s nationella omvårdnadsstyrelses test, som minst 2 800 av dem klarade.

Det här innebär att falska, outbildade sjuksköterskor arbetade på sjukvårdsinrättningar i Texas, New Jersey och New York.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Falska sjuksköterskor har avslöjats

USA:s veteranadministration har avskedat 89 falska sjuksköterskor som varit direkt involverade i patientvård, till följd av det som kallas Operation Nightingale.

I delstaten Delaware har 26 sjuksköterskors licenser annullerats, i Georgia har 22 falska sjuksköterskor fått överlämna sina licenser och i delstaten Washington utreds 150 sjuksköterskor med bedrägliga meriter.

Falska examensfabriker

Förra året visade en undersökning att nästan en fjärdedel av de tillfrågade erkände att de ljugit om en merit eller en högskoleexamen på sitt cv.

Den amerikanska sjuksköterskeskandalen och en ny vetenskaplig bok belyser nu ett annat underskattat, och snabbt växande bedrägeriproblem, fabriker för falska examensbevis.

Boken heter Fake Degrees and Fraudulent Credentials in Higher Education och har redigerats av tre kanadensiska akademiker som hävdar att för lite uppmärksamhet har ägnats åt falska examina.

ANNONS

Störst marknad i USA och Mellanöstern

Det finns så lite forskning om falska examensfabriker att bokens redaktörer vände sig till Allen Ezell, en 81-årig pensionerad FBI-agent med 65 examina, dock endast en legitim.

De sista 11 åren inom FBI, fram till sin pension från byrån år 1991, ägnade sig Allen Ezell åt att driva Operation Diploma Scam, Dipscam. År 2010 började han åter forska och skriva om diplomfusk.

Han uppskattar att falska examensfabriker världen över nu tjänar 7 miljarder dollar om året, vilket motsvarar cirka 73 miljarder kronor, mycket av dessa fejkfabrikers marknad finns i USA och Mellanöstern.

Falska sjuksköterskor även här

Även i Sverige har detta problem uppmärksammats. År 2018 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att falska sjuksköterskor arbetade på svenska sjukhus.

ANNONS

Uppdrag gransknings kartläggning visade att de falska sjuksköterskorna uppgett att de hade studerat på heltid i Polen och Rumänien, samtidigt som de varit skrivna i Sverige och haft inkomst från arbete här.

Legitimerades av Socialstyrelsen

Deras utländska examensbevis gjorde att de blev godkända och legitimerade av Socialstyrelsen här i Sverige, men Uppdrag gransknings kartläggning visade att de inte hade deltagit i undervisningen.

Då, 2018, visade Uppdrag gransknings kartläggning att 27 personer inom legitimerade vårdyrken hade lurat sig in till jobb inom den svenska sjukvården.

De hittade inte bara personer som påstod sig ha studerat utomlands utan de hittade även fall med förfalskade examensbevis.

Sammanfattning:

1. Försäljning av falska examensdiplom är ett växande problem och är en industri som uppskattas tjäna över 70 miljarder kronor årligen.
2. Detta problem har lett till att outbildade sjuksköterskor har arbetat på sjukhus i USA, vilket har lett till en avskedande av flera sjuksköterskor och licensåterkallelser.
3. Falska examensfabriker är en växande industri med den största marknaden i USA och Mellanöstern.
4. Även i Sverige har detta ett växande problem där det uppmärksammats att falska sjuksköterskor har lyckats bli legitimerade av Socialstyrelsen genom förfalskade examensbevis.

 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sjukvården i kaos världen över

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS